Promo

Vrste opklada i najbolje strategije za klađenje na trke pasa

Autor:

31.05.2022 15:38

Foto:

Foto:

Upoznaćemo vas sa osnovnim pravilima i terminima važnim za uspešno klađenje i predočiti vam vrste opklada koje su trenutno dostupne na domaćem kladioničarskom tržištu



Trke pasa možda nisu toliko popularne među domaćim kladioničarima kao na primer fudbal i košarka, ali ipak u Srbiji postoji veliki broj ljudi koji biraju baš klađenje na ovaj tip trka. Najbolje online sportske kladionice u 2022. ponudiće vam sigurno i ovu opciju.

One su veoma interesantne, dinamične, nekada teže predvidive, ali klađenje na njih može biti veoma isplativo.

Pre nego što se oprobate u klađenju na trke pasa trebalo bi da odvojite malo vremena za upoznavanje sa najvažnijim stvarima u vezi sa ovim specifičnim trkama.

Pokušaćemo u ovom tekstu da vam damo dobar uvod u vrste opklada koje su vam trenutno dostupne na domaćem kladioničarskom tržištu, ali i da vas upoznamo sa osnovnim pravilima i terminima važnim za uspešno klađenje.

Guliver Getty Images

 

 

Tipovi trka pasa

Ako ste počeli u skorije vreme da ulažete na ovaj sport ili se tek zagrevate, trebalo bi prvo da naučite neke osnovne stvari koje će vam pomoći da bolje razumete ovaj sport i ove specifične sportiste kako biste otkrili najbolji način klađenja koji vam može donositi dobitak na zadovoljavajućem nivou.

Pre svega treba da znate da nije svaka trka pasa ista i da postoji više različitih tipova.

Sprint - brza trka kojoj kraj dolazi posle 2 krivine.

Standard - duža trka koja će se završiti posle 4 krivine

Produžena - kraj trke dolazi posle 6 krivina

Maraton - duža trka koja će biti gotova posle 8 krivina

Prepone - u najvećem broju slučajeva trka je dužine kao standardna, ali ima i prepone

Hendikep trke - na istoj trci učestvuju psi različitih sposobnosti, pa sporiji dobijaju prednost

Najvažniji termini za trke pasa

Psi koji učestvuju na trkama dobijaju oznake na osnovu toga šta im je najjača strana i na kojim trkama se najbolje snalaze. 

Oznake su sledeće:

D - SPRINTER

A - TRKAČ

S - PRODUŽENI TRKAČ

H - PREPONAŠ

 

Osim toga, treba da znate da nije svejedno ni odakle pas kreće u trku, odnosno, važna je pozicija na startnoj liniji.

Rails - ova pozicija podrazumeva prva dva mesta smeštena u unutrašnjosti, tako da je distanca koja se prelazi do cilja najmanja.

Middle - odnosi se na dva mesta u sredini (3. i 4.), kada se psi kreću ovuda mogu da idu veoma brzo.

Wide - dve poslednje pozicije (5. i 6.) najdalje su od krivina, distanca do cilja je najveća.

Kada se kladite na pse morate obratiti pažnju na njihove oznake, mesto odakle kreću, kakva je podloga po kojoj trče i slično, ali i rasu.

Vrste opklada na trke pasa

Klađenje na trke pasa se svodi na nekoliko dostupnih vrsta klađenja, koje su slične klađenju na trke konja.

Savetujemo vam da ih proučite i razmislite o svakoj vrsti posebno, a onda i da izaberete pažljivo od koje ćete početi. Naravno, preporučujemo vam prvo najmanje rizične, kao i to da vaš ulog bude dobro odmeren, kako ne biste izgubili više nego što ste spremni.

Klađenje na pobednika - ovde birate jednog psa na kog ulažete novac zbog uverenja da će baš on pobediti. Klađenje ove vrste spada u jednostavne što se tiče pravila igre, ali ne tako proste kada je pravljenje prave prognoze u pitanju. Za pobedu će vam trebati znanje i iskustvo.

Each way - vaša opklada se ovde deli na pola, pa pola ide na pobedu određenog psa, a drugi deo na poziciju, što znači da pas treba da bude na nekom od prva tri mesta. Kvota je manja nego kod klađenja na pobednika.

Exacta - ako odaberete ovaj način klađenja treba da predvidite koji psi će završiti na prva dva mesta. Kvote su ovde uvek dobre, ali je i rizik veći premda treba da pogodite tačan poredak.

Obrnuta prognoza - ovde su šanse za pogodak veće jer birate dva psa koja će biti na prva dva mesta, ali sam poredak nije važan, bitno je samo da je jedan od njih prvo, a drugi od njih drugo mesto.

Trifecta - ova opklada je još ozbiljnija od exacta opklade jer treba da predvidite psa koji će biti na prvom mestu, psa koji će biti na drugom mestu i psa koji će završiti treći. Kvote su veoma primamljive, ali ovo nije opklada za početnike.

Kombinovana Trifecta - ovde treba da pogodite koja tri psa će biti na prva tri mesta, s tim što ne morate pogoditi poredak, pa je dosta jednostavnije i manje je rizično nego Trifecta.

Na šta treba još obratiti pažnju kada se kladite na trke pasa?

Kada je klađenje u pitanju zapamtite da bez učenja, analize i praćenja teško da ćete često biti na dobitku.

Ako se ozbiljno bavite klađenjem ili tek želite da postanete ozbiljan kladioničar cilj treba da vam bude redovan dobitak, a dobitak neće biti redovan ako se oslanjate samo na sreću. Niko nema toliko sreće da dugoročno slučajno dobija u kladionici.

Zato treba ozbiljno da uđete u ovaj posao.

Ako ćete se kladiti na trke pasa, prvo treba da znate pravila tog sporta. Posle toga, istražite i saznajte što više o psima, načinu na koji trče, šta im odgovara od uslova staze i položaja, vrste trke, pa na osnovu toga birajte na koje ćete se kladiti.

Pratite analize i statistike. Nije teško doći do podataka te vrste premda je klađenje na trke pasa jako popularno u Americi i Engleskoj i na internetu imate gomilu korisnih podakaka, saveta i sličnog.

Obratite pažnju i na:

vremenske prilike - neki psi bolje trče na mokrim stazama, dok drugi ne mogu da daju svoj maksimum u takvim uslovima.

pauzu između trka - prevelika pauza utiče negativno na formu, ali i previše mala. Nedelju dana je idealna pauza među trkama.

ocene pasa - obratite pažnju na ovo jer tako možete pratiti formu i uspešnost pasa.

rasu pasa i koliko su stari - informacije o rasi i starosti su zaista važne, jer je primećeno da se određene vrste u određenim uzrastima bolje snalaze u određenim kategorijama. Istražite ovu temu, zlata je vredna.

Klađenje na trke pasa može biti podjednako zabavno i isplativo kao i klađenje na bilo koji sport, ali ono takođe traži posvećenost i dugoročno planiranje, da bi rezultati bili najbolji.

Ako ste prelomili i želite da krenete u ove vode, ulazite u sve postepeno, sa manjim ulozima dok ne steknete iskustvo i samopouzdanje koje ide uz njega.

 

Plaćeni oglasni prostor

Zabranjeno osobama mlađim od 18 godina

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading