Lazar Ristovski: Istorija Prvog svetskog rata je zapostavljena i zaslužuje da se o njoj snimi film

Autor:

03.08.2018 13:03

Foto:

Foto:



Završeno je snimanje "Kralja Petra Prvog", a Lazar Ristovski koji igra glavnu ulogu rekao je novinarima da već sedam godina planira snimanje tog filma u saradnji sa piscem Milovanom Vitezovićem.

Scenario za film koji će se pojaviti u domaćim bioskopima na jesen, nastao je po romanu Milovana Vitezovića "Čarape kralja Petra", a jedan od scenarista je Lazarev sin, Petar Ristovski.

Lazar Ristovski: Uloga kralja Petra je kruna moje karijere

Film je sniman 110 dana na Staroj planini, u Valjevu, Somboru, Krupnju i Ljuboviji, a snimljena je i serija od deset epizoda koju će sledeće godine emitovati Radio-televiziji Srbije.

- Gde god smo snimali uvek je dolazio neko da kaže da je njegov deda, pradeda ostao u Prvom svetskom ratu, na Kajmakčalanu, preko Albanije, u Solunu... Taj deo istorije je toliko bio zapostavljen i zaslužuje u svakom smislu ovo što mi sad radimo - kazao je Ristovski.

Lazar Ristovski: Odrastao sam u sirotinji gde je hleb bio glavna hrana

 

Lazar Ristovski, koji je i producent filma, rekao je da je to produkciono najveći srpski film, a o umetničkom smislu će suditi publika i kritičari. Glumica Danica Ristovski tumači glavni ženski lik Makrenu Spasojević, koja plete čarape za svog sina Marinka i predaje ih kralju Petru.

Kralj Petar nije uspeo da uruči čarape, jer je Marinko Spasojević poginuo prelazeći Albaniju, ali je zato u njihovom selu Slovcu kod Lajkovca podigao spomenik na kojem je uklesano: "Ovaj spomenik podiže kralj Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim mirom smiri u gudurama Arbanije".

Lazar Ristovski: Nije lako biti iskren

 

Prikazivanje filma "Kralj Petar Prvi" zakazano je za 11. novembar, na dan kada je 1918. godine potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Maja Gašić

Autor