Šekspir stiže u Užice: Premijera tragedije "Kralj Lir"

Autor:

22.01.2017 16:52

Foto:

Foto:



Premijera jedanog od najznačajnijih Šekspirovih dela - „Kralj Lir”, biće izvedena u utorak 24. januara u Narodnom pozorištu u Užicu. Režija je poverena Ivanu Vukoviću, a adaptaciju i dramatizaciju je uradio Slobodan Obradović.

Inače, ovo delo je Vilijam Šekspir  napisao 1605. a objavio 1623. godine. Vreme radnje je 8. vek pre Hrista, u Engleskoj. Ovde, kao i u nekim drugim Šekspirovim delima, kao glavni motiv provlači se motiv ludila.

U predstavi graju glumci Užičkog teaotra Slobodan Ljubičić (Kralj Lir), Goran Šmakić, Branislav Ljubičić, Aleksandar Vučković, Igor Borojević, Hadži Nemanja Jovanović, Vahidin Prelić, Nikola Penezić, Andrijana Simović, Biljana Zdravković, Tijana Karaičić i Mileta Petrović. Scenografiju potpisuje Tamara Bušković, kostimografiju Snežana Kovačević, scenski pokret Ivica Klemenc, a muziku Draško Adžić.

- Vreme, „veliki proždrljivac“, neumoljivo mrvi sve što zatekne ispred sebe i njegovi su preobražaji uvek fokusirani na odnos snaga između sile i slabosti. Posmatrano iz te perspektive, „Kralj Lir“ jeste tragedija o prolaznosti, ne samo jednog čoveka već čitavog jednog sveta. Lir je, bar onako kako ga je Šekspir napisao, čovek koji se u svojim poznim godinama suočava sa ponorom -navodi se između ostalog u najavi predstave.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading