Beogradska filharmonija izvodi nedavno pronađeno delo Igora Stravinskog

Autor:

13.02.2017 16:49

Foto:

Foto:



Beogradska filharmonija će biti među prvim orkestrima koji će izvoditi "Pogrebnu pesmu" ruskog kompozitora Igora Stravinskog, koja je nedavno pronađena nakon što se verovalo da je izgubljena u ruskoj revoluciji, saopšteno je iz te institucije.

-Nakon više od jednog veka kompozicija je ugledala svetlost dana, a svetski orkestri krenuli da se utrkuju da je što pre uključe u koncertne sezone. Beogradska filharmonija je među nekolicinom najodabranijih koji su dobili pravo na ekskluzivno izvođenje ovog dela -navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Obećano – ispunjeno: Gabrijel Felc na srpskom započeo probu Filharmonije

Orkestar iz Beograda jedini iz Jugoistočne Evrope koji je dobio i pravo da novopronađenu kompoziciju izvede u 2017. godini.

Delo "Pogrebna pesma" otvoriće koncert koji će biti izveden 8. decembra, a orkestrom će dirigovati Hans Graf.

U pitanju je delo iz ranog opusa Igora Stravinskog, komponovano u znak sećanja na profesora Nikolaja Rimskog – Korsakova.

Izvedeno je 1909. godine, a potom se mislilo da je nestalo tokom Ruske revolucije. Kompozitor je verovao da ono ipak postoji negde u nototekama Sankt Peterburga, što se ispostavilo kao tačno tek 2015. godine, kada je "Pogrebnu pesmu" ponovno otkrila muzikolog Natalija Braginskaja.

Nemanja Radulović na proslavi 85. rođendana Kolarca

Delo je rekonstruisano, a prvi put ga je izveo orkestar Marijinskog teatra pod upravom Valerija Gergijeva u Sankt Peterburgu, u decembru 2016. godine.

Komentari. (0)

Loading