Milena Dravić: "Dobričin prsten" mi je produžio život

Autor:

16.12.2017 11:02

Foto:

Foto:



Dobričin prsten za životno delo u 2016. uručen je, uz duge ovacije brojnih ličnosti iz filmske i pozorišne umetnosti, glumici Mileni Dravić koja je, kako je žiri saopštio, svojom karijerom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine prošlog i početkom ovog veka.

Bio je Gagin i Milenin prijatelj, a malo ko zna da je glumici posvetio pesmu

- Jako sam srećna što ste svi ovde, ovo je toliko veliki i značajan trenutak za moj život, ovo valjda produžava i život, zahvalila je emotivno Dravić, na svečanoti u Zvezdari teatru kojem pripada "srcem i dušom" -Hvala vam što ste došli da me podržite svojim prisustvom i ukažete mi čast prilikom uručenja ovog velikog, što je posebno važno, esnafskog priznanja, koje mi je pripalo za posvećenost glumačkoj umetnosti - posvećenosti filmu, pozorištu i televiziji -rekla je Dravić.

Priznanje su joj uručili predsednik žirija Predrag Ejdus i predsednik Udruženja dramskih umetnosti Vojislav Brajović, koje dodeljuje Dobričin prsten.

Za više od pola veka glumačkog staža, sa izuzetnim talentom i šarmom odigrala je blizu 200 uloga na pozorišnim scenama, filmskom platnu i televizijskom ekranu, rekao je Ejdus, navodeći da su njene transformacije neograničene i neponovljive.

Објава коју дели ATAImages (@ataimages) дана 15. Дец 2017. у 1:06 PST

-Milena Dravić je glumica onog najvećeg formata koji prelazi i prevazilazi granice medija, žanrova i uloge - rekao je Ejdus, napominjući da je ona ključni protagonista u najuzbudljivijem periodu jugoslovenske kinematografije.

Milena Dravić: Ne osećam se dobro, radim na ozdravljenju

Pre uručenja priznanja o Mileni Dravić su govorili brojne kolege, pa je tako reditelj Zdravko Šotra rekao da imao privilegiju da dosta radi sa njom i pohvalio se da je "sastavio Milenu i Dragana u Obrazu uz obraz".

-To je bilo sve moje umeće, jer je time bila sudbina tog šou programa uglavnom rešena -rekao je Šotra, govoreći o njihovoj harizmi, šarmu, umeću i plemenitosti.

Milena je bila i ostala zvezda našeg glumiša, rekla je Seka Sabljić, navodeći da je Dravić od sebe tražila perfekciju.

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević je naglasio da je u toj kući trideset godina, kao pisac ili upravnik, i zahvaljujući Mileni Dravić i istakao da mu je danas najznačajniji dan.

Dirljiv gest Milene Dravić: Zašto je Gagin čamac poklonila Šerbedžiji

-Ona je neko ko je najviše poleteo u nadnaravno, nepoznato i apstraktno od svih nas koji smo se bavili kazalištem i filmom u celoj bivšoj Jugoslaviji - rekao je Rade Šerbedžija koji je recitovao i otpevao nekoliko pesama, između ostalog, "Devojko mala".