Čarli Čaplin: Četiri decenije bez najvećeg komičara u istoriji filma

Autor:

25.12.2017 22:37

Foto:

Foto:



Pre tačno 40 godina svet je napustio Čarli Čaplin, veliki glumac i reditelj iz vremena nemog filma. Čaplinova karijera jedna je od najimpresivnijih u umetnosti uopšte, budući da je on proveo skoro 75 godina na sceni.

Rođen je 16. aprila 1889. u londonskom Volvortu, u braku dvoje zabavljača u varijeteu, koji su se rastali pre nego što je Čarli napunio tri godine. Prvi put se pojavio pred publikom sa 11 godina (1900.). Kasnije je dobio stalni posao u pozorištu, a 1910. preselio se u SAD.

Potomci Čarlija Čaplina apeluju da se sačuvaju uspomene velikog glumca

Čaplin je bio legenda nemog filma. Igrao je glavne uloge i pisao scenarija i muziku. Snimio je više od 80 dela, od kojih su većina kratki filmovi.

Njegov večiti glavni lik bio je Skitnica, lutalica otmenog držanja i džentlmenskog ponašanja. Lik koji nosi uski kaput, prevelike pantalone i raspadnite cipele, polucilindar i bambusov štap. Zaštitni znak su mu bili potkresani brkovi.

Zvezda s pedigreom: Unuka Čarlija Čaplina osvaja egzotičnom lepotom i talentom

Kao Skitnica je na filmu debitovao u komediji "Dečje auto trke u Veneciji" (Kid Auto Races at Venice) 1914. godine.

Dugometražni filmovi "Mališan", "Zlatna groznica", "Cirkus i "Svetla velegrada" učinili su ga holivudskom superzvezdom. Iako su zvučni filmovi postali dominantni, Čaplin nije hteo da ih snima sve do 1940. godine.

Čarli Čaplin: Mračna strana ikone nemog filma

Tada je nastao njegov prvi zvučni film - "Veliki diktator", kao čin otpora protiv Adolfa Hitlera i nacizma. Sniman je i objavljen godinu dana pre nego što je Amerika napustila politiku izolacionizma i ušla u Drugi svetski rat.

Nakon Drugog svetskog rata naišao je na nepoverenje vlade SAD i bio osumnjičen da je simpatizer komunizma i Sovjetskog Saveza. Kada je 1952. godine, zbog posla, otišao u Evropu oduzeto mu je državljanstvo.

Čarli Čaplin se nastanio u Švajcarskoj, nastavljajući da radi do poslednjih dana života. Umro je 25. decembra 1977. godine u Veveu u 89. godini.