Svetlana Bojković: Nestrpljivo očekujem susret sa beogradskom publikom

Autor:

27.12.2016 16:45

Foto:

Foto:



Posle 23 godine poznata glumica zaigraće u Narodnom pozorištu u Beogradu kao Vojvotkinja od Jorka.

-Uloga Vojvotkinje od Jorka u komadu „Ričard Treći” koju sam dobila potvrđuje pravilo da nikada nije kasno da se na sceni sretnem sa Šekspirom u čijim komadima do sada nisam igrala – kaže za „Politiku” glumica Svetlana Bojković, koja će u Šekspirovoj istorijskoj drami „Ričard Treći” u režiji Snežane Trišić tumačiti lik ove vojvotkinje, odnosno majke Ričarda Trećeg. Kuriozitet je veći ako se zna da će Svetlana Bojković sa ulogom Vojvotkinje od Jorka nastupiti na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu posle 23 godine pauze.

Svetlana Bojković: Nedostajalo mi je druženje sa kolegama

Probe predstave počinju 1. februara, a premijera se očekuje početkom aprila. Lik Ričarda Trećeg tumačiće Igor Đorđević, a u podeli su i Nataša Ninković, Aleksandar Đurica, Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković i drugi. Scenograf je Valentin Svetozarev, makedonski umetnik, inače dugogodišnji saradnik poznatog reditelja Aleksandra Saše Morfova.

Svetlana Bojković iza sebe ima brojne pozorišne i filmske uloge, od Žanke Stokić, Nadežde Petrović, Hede Gabler, Lidije Pavlovne, do Magde Mihajlović i mnogih drugih, tokom protekle četiri godine živela je u Helsinkiju, budući da je u tom periodu njen suprug Slavko Kruljević bio ambasador Republike Srbije u Finskoj.

Svom povratku na beogradsku pozorišni scenu se, kaže, beskrajno raduje:

– Sa velikim nestrpljenjem očekujem početak proba predstave „Ričard Treći” i susret sa beogradskom publikom. Vojvotkinja od Jorka je delikatna istorijska junakinja, budući da žene iz Šekspirovog doba nisu bile nimalo naivne. Njihovi životi bili su toliko surovi, posebno ženama i majkama iz kraljevskih porodica koje su bile naviknute na krv, ubistva, svrgavanja sa vlasti… S obzirom na to da je Vojvotkinja od Jorka najstarija u nizu junaka koji su deo drame „Ričard Treći”, jasno je da je prošla svoju životnu istoriju. Vrhunac se dešava na kraju, budući da je zbog silnih ubistava i zločina koje je počinio Ričard Treći, njen sin, bila prinuđena i da ga prokune. Njena kletva se ispunjava i Ričard na kraju pogine, kaže Svetlana Bojković.

Ceca Bojković: Bolji život nema nastavak, možemo samo da čuvamo uspomene

Istorijsku dramu „Ričard Treći” Šekspir je napisao oko 1593. godine, a bavi se usponom i vladavinom Ričarda, vojvode od Glostera, kasnije engleskog kralja…

Neposredno posle rada na predstavi „Ričard Treći”, Svetlana Bojković „seli” se u Atelje 212 gde će, kako saznajemo, biti deo glumačke ekipe koja će raditi novi komad Olge Dimitrijević „Kako je lepo videti te opet”, u režiji Saše Milavić Dejvis.

Komentari. (0)

Loading