Posebna nagrada

Njeno visočanstvo: Komplet lepinja proglašena za najbolji doručak na svetu

Autor:

15.12.2023 09:00

Foto:

Foto:

Komplet lepinja na samom vrhu



Komplet lepinja odnela prvu nagradu!

"Lepinja sa sve", užički specijalitet, proglašena je za najbolji doručak na svetu po oceni sajta Taste Atlas.

Čuvenu užičku pekaru i danas poznatu po "lepinji sa sve" otvorio je užički gazda Vlajko Čarapić odmah posle Prvog svetskog rata.

Instagram

 

Posle Drugog svetskog rata preuzima je država, a zatim čuveni pekar, majstor Radomir Šuljagić svoju pekaru premešta u ovaj objekat. Milan Lazić tu dolazi na zanat 1953. godine kod svog kuma.

- Kad je Radomir ostario 1968. godine, mog oca Milana postavio je za ortaka, s tim da godinu dana radi džabe, a Šuljagić da uzima zaradu.

Pročitajte 5 najboljih posnih recepata iz kuhinje Jelene Đoković, da uživa cela porodica

- Ovaj dogovor se odužio na tri godine, tada stari majstor izlazi iz posla, uz uslov da se ime pekare "Kod Šuljage" sačuva, što je i učinjeno - objašnjava sadašnji vlasnik Dragan Lazić, pišu Novosti.

On je užički brend zvanično registrovao, a "lepinju sa sve" zovu još i - komplet lepinja.

Komplet lepinja užitak za sva čula

Užičani smatraju da je komplet lepinja, osim što je ukusna, korisna i praktična. Posle ovako sitog doručka lako je uspešno započeti dan a, tvrde Ere, pomaže i prilikom "vraćanja očinjeg vida" posle pijanstva.

Na početku njenog istorijskog trajanja "lepinja sa sve" spravljana je u pomenutoj pekari za svega pet-šest užičkih gazda: spremala se zagrejana lepinja sa kajmakom i pretopom. Uz to, od šegrta su gazde obično tražile da im ponesu i kuvano jaje, a ovi su počeli naručivati - "lepinju sa sve".

Pročitajte Marija Veljković za samo 10 minuta sprema ovaj kolač, Rastko ga obožava (video)

Tako je naziv erskog specijaliteta rođen pre samog proizvoda: krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, u lepinju sa sve počinje da se stavlja i razmućeno jaje, čime je ona dobila konačnu recepturu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio Luna (@radio.luna)

Domaća lepinja iz furune se "fikne" vodoravno, podigne se poklopac, a unutra ide 50 grama starog, zrelog i slanog kajmaka i jedno jaje. Onda se kompletuša zapeče da postane rumena, pa se kutlačom dodaje pretop od pečenja. Moča ide po želji.

Danas komplet lepinju obožavaju na svim meridijanima.

 

Komentari. (0)

Loading