Miljana Gavrilović

Dočekajte sezonu slava spremni: Miljana Gavrilović ima recept za najbolji slavski kolač

Autor:

09.11.2023 13:30

Foto:

Foto:

Recept Miljane Gavrilović za slavski kolač dopašće vam se sigurno



Kada nije zauzeta ulogama i snimanjima, glumica Miljana Gavrilović uživa da sa svojim mališanima, ćerkom Mionom i sinom Vukadinom, provodi vreme, između ostalog, u kuhinji, pripremajući razne poslastice.

Budući da je sezona slava uveliko u toku, glumica je svojim pratiocima na Instagramu pokazala kako priprema slavski kolač, pa smo recept Miljane Gavrilović odmah poželeli da isprobamo.

Instagram

 

Recept Miljane Gavrilović - priprema

U dubljoj posudi pomešati 400 ml vode (osveštane i obične), 20 gr svežeg kvasca i 2 kašičice kokosovog šećera (ili po želji). Pokriti i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Nakon toga, malo-pomalo dodavati kašikom oko 850 g brašna T-400 i kašičicu do dve soli i izmešati (možete koristiti brašna poput T-1100 i 00 zbog visoke hidratacije).

Pročitajte Njeni sinovi uvek traže repete - Pasta po receptu Emine Jahović dopašće se i najvećim gurmanina

Na tihoj vatri otopiti 125 g margarina (možete i 100 g kakao putera ili 130 ml maslinovog ulja ako želite zdraviju varijantu) i dodati u prethodnu smesu.

Promešati kašikom, a zatim zamesiti testo, staviti u činiju, pokriti i ostaviti da odstoji sat vremena.

Instagram

 

Nakon toga premesiti i ostaviti ga pokrivenog još sat do dva. Za to vreme pravimo ukrase (možete uposliti klince da se taman zabavljaju na kreativan način, a tako i ponešto nauče), poručuje glumica.

U manju posudu sipati 150 g brašna i malo soli i dodavati oko 50-70 ml vode tek toliko da zamesite testo. Ja nisam dodavala gustin, ali možete ukoliko želite.

Pročitajte Kada probate punjene paprike po receptu Seke Aleksić, nikako ih drugačije nećete praviti

Nauljite ruke ili ih navlažite vodom, podelite testo i jedan deo iskoristite npr. za pravljenje pletenice, jedan za slova ili krstiće. Svakako možete kupiti namenske modle za slavski kolač i napraviti ukrase na taj način.

Kada mi je nadošlo testo, ja sam ga premesila ponovo, rasekla i u oblik krsta utisnula pletenice, a sa strane ostale ukrase. Umutite 4-5 kašika maslinovog ulja, par kašika vode i kašiku meda i premažite ceo kolač.

Vi ne morate (ukoliko želite da ukrasi ostanu beli, možete premazati kolač pre stavljanja ukrasa). Posuti susamom po želji i peći u tepsiji kalupa 24 cm u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena.

Nakon toga pojačati na 200 i peći još nekih 15-20 minuta. 

Ne zaboravite da nam pišete da li vam se dopao recept Miljane Gavrilović.

Komentari. (0)

Loading