Zdravlje

Ugledni doktor otkriva: Voće koje Srbi jedu svaki dan razara nam stomak

Autor:

20.07.2023 12:37

Foto: Photo by Alexander Schimmeck on Unsplash

Foto: Photo by Alexander Schimmeck on Unsplash

Voće koje mnogi od nas jednu svakodnevno u organizmu može da napravi pakao



Nažalost danas sve veći broj ljudi u našoj zemlju pati od problema sa crevima. Bez obzira da li su u pitanju gasovi, nadimanje, poteškoće sa varenjem, nervozna creva.

Nezdrav život, ishrana i manjak fizičke aktivnosti glavni su uzročnici toga. Kroz hranu najviše unosimo zdrave materije, ali i one štetne.

Photo by Allen Rad on Unsplash

 

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić za "Naj ženu" otkrio je šta je uzrok nadutosti u 75 odsto slučajeva.

- Gasovi u crevima u 75 odsto slučajeva su posledica fermentacije hrane.

Pročitajte Omiljena salata Džulije Roberts idealan izbor za tropske dane, krckavo i osvežavajuće

Fermentiraju ugljeni hidrati koji nisu skrobni, a to su neskrobni fermentabilni ugljeni hidrati, a ako se oni nedovoljno svare, onda imamo džibru u trbuhu. To ima 16 odsto ljudi - rekao je on.

Ovo je voće koje pravi veliki problem stomaku

Doktor Voja kaže da ovi problemi mogu da budu izuzetno neprijatni, ali rešenje se može kriti u izbacivanju namirnica koje najčešće prave problem.

Nerastvoriva vlakna iz jabuka onima koji pate od sindroma nadraženih creva, a koji napada više od jedne od pet žena u toku života, mogu da izazovu probleme. Spomenuta vlakna fermentiraju u gasove, koji izazivaju bolove i nadimanje.

Photo by Robson Melo on Unsplash

 

Kako se zaštititi

Izbegavajte jabuke ukoliko patite od nadimanja ili neprijatnog osećaja u crevima kome ne znate uzrok. Nemojte da jedete jabuke, ali ni bilo koje drugo voće svaki dan, jer su vašim crevima potrebne različite vrste vlakana.

Doktor Šaron Koen otkriva koje tri namirnice najviše oštećuju sluznicu creva i dovode do potencijalnih problema i bolesti. U pitanju su prerađena hrana, gluten i previše šećera!

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading