Kad zagrizem jabuku


Skoro da nema osobe koja ne voli ovu sočnu, slatko-kiselkastu voćku, pa bi se moglo reći kako je majka priroda dala sve od sebe da zdravlje i lepota budu svima nadohvat ruke

Dijeta?! Na samo spominjanje ove reči svi se namršte. Niko ne voli da ukusan i obilan obrok zameni oskudnim i bezukusnim. Ali, to i nije potrebno. Jednostavno poslušajte nutricioniste i samo se odrecite marmelade i čokolade, bar na neko vreme, za doručak jedite ražane, ječmene ili ovsene pahuljice, a za ručak pun tanjir zeleniša posutog lanenim semenom i pečenim susamom. Sve je bolje od dijete! Pa ni užina od zelenih jabuka ne zvuči tako loše. Čuli ste za englesku poslovicu: “An apple a day keeps the doctor away”, u slobodnom prevodu – jedna jabuka na dan i doktor vam nije potreban. Na sreću, skoro da nema osobe koja ne voli tu sočnu, slatko-kiselkastu voćku. Reklo bi se da je majka priroda dala sve od sebe da zdravlje i lepota budu svima nadohvat ruke. Ako niste znali, jabuka je bogata mineralima kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i jod, sadrži i organske kiseline, pa šećer, karoten, pektin i, naravno, vitamine. Smatra se da jabuka povoljno utiče na smanjenje šećera i normalizaciju holesterola u krvi, kao i da kozmetičke maske od kiselih jabuka posvetljuju ten i vraćaju svežinu umornoj koži. Ako nameravate da smanjite stomak narastao od zimskih đakonija i izmorenoj koži i kosi vratite energiju, a vi, umesto da se po navici bacite na obilnu večeru, zagrizite jabuku. Ujutro ćete biti bolje volje, imaćete manje podočnjake, a i s vremenom vaga će pokazati dva-tri kilograma manje, što će vam zaista vratiti samopouzdanje!

Jedan sok dnevno od pomorandže, šargarepe i jabuke, zaslađen kašičicom meda, idealan je način da organizam snabdete neophodnom količinom vitamina C za nesmetano funkcionisanje organizma, a s obzirom na to da se radi o snažnom antioksidansu, na tome će vam biti zahvalna i koža.

ZELENA ČINIJA U blenderu usitnite dva celera, krastavac, šaku spanaća, kašičicu đumbira i sitno iseckanu jabuku. Dodajte sok od dva limuna i malo sveže nane za prijatniji ukus. Stavite i više od dva limuna ako želite, jer on u organizmu stvara baznu sredinu, što je veoma važno za zdravlje.

Tema prolećnih trendi mirisa je uzbudljiva mešavina voćkastih, cvetnih i slatkastih nota. Mislite da se ne slažu? Zamislite sledeću kombinaciju: voćni miks jabuke, maline i ličija (azijske trešnje) začinjen vanilom, mošusom i ružinom vodicom. Ovo mirisno ludilo osmislila je američka dizajnerka Dona Karan i plasirala kao parfem “DKNY Red Delicious”. Probajte!

Foto: Profimedia
Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 619.