5 nutrijenata presudnih za zdravlje žena


Najnovija američka istraživanja su pokazala da postoji pet nutrijenata koji, i pored zdrave ishrane, nedostaju većini žena. U pitanju su vitamin A, vitamin E, kalcijum, magnezijum i kalijum, a koje su vaše dnevne potrebe i kako da pojačate njihov unos, pročitajte u ovom tekstu!

Vitamin A

Poznato je da je vitamin A presudan za očuvanje vida jer štiti očnu rožnjaču od slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije. Osim toga, jača imuni sistem, pomaže očuvanju zdravlja desni i zuba i smiruje kožu podložnu upalama. Jedna američka studija je utvrdila da su osobe koje su u većoj meri uzimale antioksidante, uključujući i karoten (koje naše telo pretvara u vitamin A), imale bolje kognitivne funkcije.

Vitamin E

Ovaj moćni antioksidant štiti opne ćelija i održava dobru funkciju nerava, mišića, kože, crvenih krvnih zrnca, te srca i krvotoka. Pomaže jačanju imunog sistema i krvi, kao i kod arterioskleroze, raka, reumatskih bolesti, dijabetesa, infekcija… U poslednje vreme se sve češće koristi za usporavanje starenja organizma. Dokazano je da nedostatak vitamina E dovodi do otežane apsorpcije ostalih nutrijenata.zena-zubi-ThinkstockPhotos-476013300Kalcijum

Ovaj moćni mineral odgovoran je za nervnu provodljivost, zdrave kosti i zube, srce i krvotok. Takođe, potpomaže jačanju imunog sistema. U američkoj studiji koja je sprovedena nad 84 000 žena, naučnici su otkrili da su one koje su unosile najmanje 1200 mg kalcijuma dnevno (zajedno sa vitminom D koji pomaže apsorpciji ovog minerala) smanjile su za 33% rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Magnezijum

Ovaj mineral utiče na funkcije nerava i mozga, učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola, dobro deluje na digestivni sistem i sprečava taloženje kalcijuma u organizmu i time stvaranje kamenca u bubrezima i jetru. Osim toga, blagotvoran je u situacijama umora, stresa, uznemirenosti i PMS-a. Nedostatak magnezijuma u organizmu izaziva grčeve i bolove u mišićima, nesanicu, glavobolju, vrtoglavicu, uznemirenost…

banane-ThinkstockPhotos-509533014

Kalijum

Kalijum je mineral koji snižava krvni pritisak, pomaže kod izbacivanja otpadnih materija iz organizma i igra značajnu ulogu u kontrakciji mišića i u funkcionisanju nervnog sistema. Nedovoljna količina ovog minerala u organizmu izaziva nervozu, slabost i nesvesticu. Takođe, veoma je važno da odnos kalijuma i natrijuma bude izbalansiran jer premalo jednog ili previše drugog minerala može izazvati zdravstvene tegobe.