Zdravlje

Svako jutro pojedite tri suve šljive, za mesec dana krvna slika pokazaće ovo, neverovatno

Autor:

19.03.2024 18:45

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Suve šljive jedite svakog dana, i to pre doručka



Da li spadate u onu grupu ljudi koji nikada ili veoma retko konzumiraju suve šljive

Posle ovog teksta shvatićete koliko grešite, pa će suve šljive postati deo vaše svakodnevne jutarnje rutine.

Photo by Jonathan Borba

 

Suve šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća. Za razliku od svežih, suve šljive mogu stajati u ostavi oko šest meseci. Kada se čuvaju u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.

U sastavu suvih šljiva nalazi se koncentrisani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekat od svežih šljiva. Kako sveže, tako i ove suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima mogu naći magnezijum i gvožđe.

Pročitajte Nina Badrić izbacila jednu namirnicu iz ishrane i izgubila 20 kilograma u rekordnom roku

U bilo kom obliku šljiva je neverovatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja.

Od izuzetnog značaja je sposobnost sveže i suve šljive da se gvožđe u organizmu bolje iskoristi, što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.

Konzumiranje četiri do pet suvih šljiva daje vam oko 280 mg kalijuma ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa. 

Zašto jesti suve šljive? 

Jedan od najstarijih kineskih lekova napravljen je upravo od suve (dimljene) šljive i nosi naziv „ubai”. Ovaj lek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.

Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidante moći nalazi se sveža šljiva (prunus domestica), dok je suva šljiva daleko ispred suvih smokvi, urmi, grožđa, kajsija, i to sa dva puta većom antioksidantom snagom.

Pročitajte Ovom jelu ni Željko Joksimović ne može da odoli, u stanju je kilometrima da vozi da bi ga kupio

Suve šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, dok topiva vlakna pomažu u umerenoj probavi i apsorpciji hranjivih materija iz hrane.

Suve šljive takođe sadrže sorbitol i hlorogensku kiselinu, koji mogu povećati učestalost stolice.

Antioksidanti i protivupalna svojstva suvih šljiva mogu sprečiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju.

Veće količine vitamina K u suvim šljivama takođe pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.

Samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utiču na pamćenje.

Photo by Oleksandr P

 

Redovno konzumiranje šljiva pomaže u sprečavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Suve šljive mogu pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi i LDL holesterola (lošeg holesterola), istovremeno štiteći vaše ćelije od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti.

Kada konzumirati suve šljive? 

Jedenje suvih šljiva ujutru odličan je način da iskoristite dobrobiti antioksidanata za početak dana. To može pomoći u redovnom pražnjenju creva i sprečiti zatvor.

Osim toga, prirodni podsticaj energije iz suvih šljiva može vam pomoći da imate produktivnije i energičnije jutro, piše portal novi.ba.

Komentari. (0)

Loading