Kako razlikovati omikron od prehlade

Autor:

14.01.2022 13:30

Foto:

Foto:

Mnogi se nalaze u dilemi da li da se testiraju ako osećaju siptome poput sekrecije iz nosa, blage malaksalosti i glavobolje



U jeku pandemije omikron soja korona virusa i sezonskih prehlada, mnogi se nalaze u dilemi da li da se testiraju ako osećaju siptome poput sekrecije iz nosa, blage malaksalosti i glavobolje.

Doktor Abdul El-Sajed je za CNN objasnio kako na jednostavan način može da se odredi razlika između simptoma omikrona i prehlade.

Gloria Arhiva

 

- Svako ko oseća bilo kakve zdravstvene probleme kod rada respiratornih organa, trebalo bi da preispita s kim je bio u kontaktu prethodnih dana i da se raspita kod tih osoba da li su obolele u međuvremenu od kovid virusa. Omikron varijanta često donosi glavobolju i malaksalost organizma - naveo je doktor El-Sajed.

Pročitaj i - Borba sa koronom u devetom mesecu trudnoće: Marija Petronijević otkriva kako se oseća

Kad osetite simptome, neophodno je da se izolujete i narednog dana uradite testove. Postoji mogućnost, o čemu govori praksa južnoafričkih medicinskih ustanova koje su se prve suočile sa novim sojem virusa, da test bude negativan ukoliko se radi prvog dana pošto se osete tegobe. Omikron varijanta kovida umnogome podseća na simptome prehlade. Iako je mnogo zaraznija od prethodnih sojeva, uključujući i deltu, omikron izaziva samo blage simptome koje nalikuju sezonskoj prehladi.

Gloria Arhiva

 

Uzimajući u obzir sve navedeno, ne treba paničiti ukoliko osetite glavobolju, malaksalost i dobijete pojačanu sekreciju iz nosa. Tada treba da se izolujete od ostalih ukućana i sutradan odete do neke od referentnih laboratorija i uradite test na virus kovid.

 

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading