Lepe i snažne

Autor:

17.11.2021 11:08

Foto:

Foto:

Pošto je veoma mlada obolela od kancera i pobedila ga, studentkinja Bojana Jovanović odlučila je da volontira u Ženskom centru Milica, koji je, uz pomoć brenda Pantene, pokrenuo akciju ‘Daj snagu’ čiji je cilj da se prikupe sredstva za izradu perika od prirodne kose namenjenih ženama koje prolaze kroz proces hemioterapija



Studentkinja defektologije Bojana Jovanović (20) pre godinu dana obolela je od karcinoma jajnika. S obzirom na to da je bolest otkrivena na vreme, posle operacije i šest ciklusa hemioterapije, uspela je da pobedi opakog protivnika. Tokom desetomesečnog lečenja učlanila se u Ženski centar Milica, neprofitno udruženje za prevenciju, psihosocijalnu, iskustvenu i emotivnu podršku obolelima od raka dojke i ginekoloških karcinoma i njihovim porodicama. Danas je njihov aktivista i volonter i učestvuje u akcijama poput kampanje “Daj snagu” koju su pokrenuli zajedno sa brendom Pantene, uz podršku kompanije Delez Srbija. Cilj je da se prikupe sredstva za izradu perika od prirodne kose za sve žene koje su tokom procesa lečenja izgubile svoju.

Foto: Jovanka Bojković

 

Bojana je saznala da je obolela pošto je, na nagovor mame, otišla na ultrazvuk.

- Volim da budem spremna na sve moguće opcije, ali ovakvu dijagnozu nisam očekivala. Kad sam čula o čemu je reč, izgledalo je kao da će mi se ceo svet srušiti. Međutim, skupila sam snagu i odlučila da se borim. Iako vam tokom lečenja deluje da ništa više neće biti isto, najvažije je saznanje da će sve to jednog dana proći i da je samo bitna borba, da nijednog trenutka ne odustanete. Takođe, važno je i da ne gubite veru u sebe i Boga, kao i da imate bezrezervnu podršku porodice i prijatelja. Psihička stabilnost zavisi od toga. Posle operacije, usledio je ciklus od šest hemioterapija i već posle prve počela sam da gubim kosu. Kad vam u rukama ostanu pramenovi, to je, čini mi se, najteži i najemotivniji trenutak, jer nas kosa razlikuje od drugih. Na početku sam rekla sebi da ću se ošišati do glave čim kosa počne da mi opada i to sam i uradila. Tada mi je mnogo značilo da imam periku, jer vam ona podiže samopouzdanje. Čini mi se da mi je bilo najteže to što su me pojedinci gledali sa sažaljenjem. Jednom sam izašla u grad kad mi je kosa tek opala i bilo mi je strašno, ljudi koji nisu znali šta mi se dešava gledali su me čudno i sažaljivo.

Humanost na delu Od 2019. Ženski centar Milica, brend Pantene i Delez Srbija svakog marta i oktobra organizuju akciju prikupljanja sredstava za izradu perika od prirodne kose za pripadnice lepšeg pola koje prolaze kroz proces hemioterapije. I Bojana je nosila jednu od njihovih perika.

- Uz poboljšanje fizičkog izgleda, jednako je važna i psihička stabilnost koju pružaju grupe za podršku. Tokom lečenja neke stvari jednostavno ne možete da kažete članovima porodice, da ih ne biste dodatno opteretili. Kad dođete kod stručnjaka, izgovorite sve ono što ne možete drugima, kroz šta sve prolazite i kako se osećate. Prijalo mi je to, a posle svake seanse naučila sam nešto novo. Sve ono što sam od samog početka doživela u Ženskom centru Milica me je oduševilo i zbog toga sam odlučila da ubuduće tamo volontiram, kako bih mogla da pomognem drugima. Kampanja “Daj snagu” obolelima je veoma važna i zaista im daje snagu da se izbore sa bolešću.

Predstavnici brenda Pantene potvrđuju da je kampanja lepo prihvaćena i da je zainteresovanih za donaciju kose sve više. Mnogo poznatih ličnosti samoinicijativno je podržalo njihovu akciju, ošišalo se i pozvalo i druge da pomognu. Važno je napomenuti da kosa mora da bude zdrava i nefarbana. Oni koji nisu u mogućnosti da doniraju kosu mogu doprinos dati kupovinom bilo kog Pantene proizvoda u prodavnicama Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go. Svaki kupljeni proizvod predstavlja jednu donaciju Ženskom centru Milica.

Treba naglasiti i da preventivni redovni pregledi obezbeđuju da se karcinomi otkriju u ranoj fazi kada je procenat izlečenja obolelih veoma visok.

Vi ste pobednice

Korisnice perike dobijaju na period od deset meseci, zatim ih vlasuljari repariraju i sređuju kako bi bile spremne za ponovnu upotrebu.

- Tokom protekle tri godine kosu je doniralo oko 1.500 ljudi, a napravljeno je 48 perika. Donacije nam svakodnevno stižu iz čitave Srbije i regiona. Izuzetno je važno da se ova kampanja nastavi, ne samo da bismo javno ukazali na probleme sa kojima se žene suočavaju u procesu lečenja nego i da bismo im dali snagu i poručili: Mi žene smo najhrabrije kada je najteže i najsnažnije smo kad smo zajedno. Ostanite jake jer ste najlepše u toj svojoj snazi, ne zaboravite da budete sebi važne jer ste važne svojoj porodici, prijateljima, nama. Vi ste naše pobednice i zato se ne bojte, samo verujte - kaže Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar Milica.

Komentari. (0)

Loading