Neprospavane noći i posledice nakon toga: Da li se i vi susrećete sa manjkom sna, saznajte odmah!

Autor:

06.10.2020 16:01

Foto:

Foto:Odavno smo ustanovili da deca brže uče od starijih, brže usvajaju strane jezike i muzičke instrumente. Ova sposobnost kod dece i mladih osoba je posledice intezivne moždane 'plastičnosti' ili prilagodljivosti tokom kojih neuroni mogu lako preraditi svoje veze.

Poznato je i da nedostatak sna ima negativne efekte na učenje i pamćenje, pa možemo reći da ukoliko želite sposobnost učenja kao kod deteta, potrebno je da spavate kao dete. Iako nije u potpunosti jasno i razumljivo koja je veza između sposobnosti dužeg spavanja i velike efikasnosti rada mozga.

Manjak sna mogao bi da dovede do raznih smetnji, o čemu svedoči šinjenica da poremećaj sna u ranom detinjstvu ili adolescenciji ima dugoročan efekat na ponašanje. Razumevanje usklađenosti sna s periodima intenzivnog razvoja može da bude od pomoći u razvijanju boljih terapijskih intervencija.

Imate problema sa imunitetom? Probajte ovaj čudesan napitak, korist je višestruka!

Dobro se naspavati jednako je važno kao i zdravo se hraniti i vežbati!

Nedostatak kvalitetnog sna povezuje se sa viškom kilograma, neuravnoteženim hormonima, slabom motivacijom za fizičkom aktivnošću i donošenjem loših odluka kada je izbor hrane u pitanju.

Sigurno vam se nekada dogodilo da ste usled manjka sna, zaboravili na neke već unapred dogovrene obaveze. Spavanje je važno za različite aspekte funkcije mozga. To uključuje koncentraciju, produktivnost i radnu efikasnost. Neprospavane noći uzrokuju slabo pamćenje i dekoncentrisanost. S druge strane, pokazalo se da dobar san poboljšava veštine rešavanja problema i poboljšava uspešnost pamćenja kod dece i odraslih, povećava produktivnost i mogućnost pravilnog reagovanja u raznim nepredvidivim situacijama.

Gde najčešće grešimo prilikom mršavljenja – doručak je obrok bez kog ne treba započinjati dan!

Nedostatak sna smanjuje i socijalne interakcije, nenaspavana osoba nema želju da pažljivo sluša sagovornika, emotivno se ne udubljuje u komunikaciju, smanjuje se sposobnost prepoznavanja važnih društvenih znakova i pocesuiranja emocionalnih informacija.

Ako ste nenaspavani Vaš imunološki sistem će zaspati!

Pokazalo se da čak i mali gubitak sna može da ošteti imunološku funkciju. Oni koji spavaju manje od sedam sati imaju gotovo tri puta veću verovatnoću da će ih uhvatiti prehlada od onih koji spavaju osam ili više sati.

Pospani, umorni, dekoncentrisani možete biti i usled nedostatka gvožđa u organizmu i anemije.  U tom slučaju preporučljivo je uz konsultacije sa lekarom ili farmaceutom uzeti određeni dodatk isharni u vidu gvožđa kako bi nadoknadili pomenuti nedostatak.