Tokom praznika treba biti umeren sa jelom i pićem, a evo i zašto

Autor:

30.12.2020 12:00

Foto:

Foto:



Bogata trpeza predstavlja nezaobilazni deo prazničnih gozbi, a prekomerni unos hrane i pića kao posledicu ima brojne tegobe. Obično se nakon obilnih obroka javi nadutosti s mučninom, podrigivanje, osećaj bola i nelagodnosti u gornjem delu stomaka. Gastroenterolozi objašnjavaju da je hrana koja se konzumira oko Nove godine često izuzetno kalorična – masna i jaka, te je izrazito teška za varenje. Umerenost tokom praznika je ključna za dobar početak naredne godine:

– Na srpskoj trpezi vekovima je dominirala hrana puna celuloze, a treba naglasiti da naš digestivni sistem nema mogućnost varenja takve hrane svakodnevno – kaže gastroenterolog dr Tatjana Cvejić Pešić za Tanjug.

Loše životne navike i nedovoljno kretanje, uz konzumiranje visokoenergetskih napitaka i visokokalorične hrane, dovodi do značajnog porasta metaboličkog sindroma – povećava se broj pacijenata koji boluju od šećerne bolesti tip 2 i povišenog krvnog pritiska.

Doktori ističu da se gastrointestinalni problemi mogu smanjiti preparatima pankreasnih enzima. To je posebno važno za one koji su imali operaciju žučne kese, želuca i dvanaestopalačnog creva. Kod takvih pacijenata nema adekvatne količine žuči za varenje masti ili se hrana zbog operativno skraćenih organa brže svari, te izlučeni pankreasni enzimi nemaju dovoljno vremena niti adekvatnu pe-ha vrednost za delovanje. Svi pacijenti koji imaju hronični pankreatitis imaju potrebu za stalnom nadoknadom pankreasnih enzima. (Pročitaj: Smanjite nadutost stomaka – Promenite ovih 5 navika)

Mučnina, bol i nelagodnost mogu biti i rezultat mnogobrojih oboljenja digestivnog trakta, kao što su čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, oboljenja žučne kese ili gušterače, ali i bolesti tankog creva. Sve te probleme unos masne i teške hrane može dodatno isprovocirati.

 

Umerenost tokom praznika čuva srce

Pored problema sa varenjem, preterivanje sa masnom hranom i zaslađenim pićima može izazvati ubrzan rad srca i bol u grudima. Zato i ne čudi što se u vreme novogodišnjih praznika značajno poveća broj pacijenata sa kardiološkim tegobama, kao i broj onih koji dožive infarkt. Iznenadni, jak bol u grudima, praćen otežanim disanjem, mučninom i slabošću, znak je da odmah potražite pomoć lekara.

Zdravstvene tegobe izbeći ćete promenom životnih navika, posebno onih koje se odnose na praznični period. Konzumirajte veći broj manje obilnih obroka, kao i što više svežih namirnica. Izbegavajte masnu hranu, grickalice i gazirana pića. Još jedna greška koju mnogi nesvesno čine je i to što na dan praznika izbegavaju doručak misleći da će tako lakše kontrolisati unos kalorija. To je, međutim, potpuno pogrešno. Prevelika glad dovodi do oscilacija nivoa šećera u krvi, što je posebno opasno za one koji imaju dijabetes. (Pročitaj: Oglasio se Radoš Bajić iz bolnice – Prve informacije o njegovom zdravstvenom stanju!)

Da biste uživali u praznicima bez dodatnog rizika po zdravlje, udaljite se od telefona i monitora i fokusirajte na izgled, teksturu, miris i ukus hrane. Kad ste skoncentrisani na jelo, manje su šanse da će doći do prejedanja i neprijatnosti koje su njegov pratilac.

Lana Dedić

Autor