Preventiva i lečenje: Skrivene zamke sunčanja

Autor:

04.08.2018 10:00

Foto:

Foto:Tamne fleke na licu, koje su najvidljivije leti, izaziva preterano izlaganje ultraljubičastim zracima, lečenje traje minimum tri meseca, a najbolja preventiva je korišćenje kreme sa UV zaštitnim faktorom i cink odksidom od ranog proleća

Melazmu, odnosno tamne fleke na licu, vratu i dekolteu, najčešće izaziva preterano izlaganje ultraljubičastim zracima, prirodnim ili veštačkim. Najvidljivije su leti i sklonije su im osobe tamnije puti, kao i oni koji su u porodici imali slične slučajeve.

Sunce, kao što je poznato, stimuliše rad melanocita i to je razlog zašto posle sunčanja dobijamo taman ten. Međutim, kod osoba koje pate od melazme i kratko izlaganje sunčevim zracima ili boravak u solarijumu može iznova da izazove tamne fleke, pri čemu koža dobija neujednačenu boju i izgleda kao da se oljuštila. S druge strane, kako nije baš zdravo ni potpuno se kloniti sunca, borba sa melazmom predstavlja veliki izazov.

PREVENCIJA Ukoliko imate problem sa smeđim flekama na licu, dobro se zaštitite od sunca i najmanje 30 dana, uključujući i one oblačne, mažite kremu sa UV zaštitnim faktorom, koja uz to sadrži i cink oksid i/ili titanijum oksid (radi bolje zaštite). Nanosite je 15 minuta pre izlaska na sunce i posle toga na svaka dva sata. Zaštita od sunca podrazumeva i nošenje šešira sa širokim obodom i naočara za sunce. Pažljivo birajte proizvode za negu lica, neka budu od prirodnih sastojaka i blagi. Imajte na umu da preparati protiv bora takođe posvetljuju ten, pa tako jednim potezom rešavate dva problema. Izbegavajte depilacije voskom na delu tela koji je sklon pojavi melazme (nausnice) jer to može izazvati upale koje pogoršavaju stanje kože.

LEČENJE Tretiranje melazme u najvećem broju slučajeva podrazumeva upotrebu krema, losiona, gelova ili tečnosti sa manjim ili većim procentom hidrohinona, koji izbeljuje kožu. Sve češće se koriste i azelaična kiselina i “nehidrohinonski” izbeljivači jer ne izazivaju iritacije. Još noviji preparati za izbeljivanje kože sadrže vitamin C u koncentraciji od pet do dvadeset procenata. Vitamin C ili askorbinska kiselina sprečava produkciju melanina i smanjuje oksidirani melanin. Na lice možete nanositi serume sa vitaminom C ili vitamin C u prahu pomešan sa malo vode. Za šta god da se odlučite, ostavite da deluje 20 minuta pre ispiranja. Neretko se preporučuje kombinacija hidrohinona i glikolne kiseline, a kad površinski tretmani ne daju rezultate, tu su mikrodermoabrazija, hemijski piling i laserski tretman. U suštini svim ovim procedurama se uklanja površinski sloj kože i omogućava formiranje novog, ali nažalost ni to nije garancija da će melazma nestati. Za dermalne (dublje) melazme bolji izbor su kvalitetne kreme, jer koža upija aktivne sastojke i oni tako deluju i dubinski.

PREPARATI IZ DOMAĆE RADINOSTI Kod kuće možete napraviti sok od crnog luka ili pastu od sandalovine i kurkume. Crni luk je bogat jedinjenjima koja sadrže sumpor i mogu da izblede tamne fleke. Dve glavice iseckati u blenderu, procediti kroz gazu pa sok pomešati sa istom količinom jabukovog sirćeta. Umočiti tupfer i naneti na kritična mesta, isprati posle 20 minuta (ponavljati svakodnevno dve nedelje).


Za pastu od sandalovine i kurkume potrebno je pomešati jednake količine jednog i drugog sastojka u prahu, mleka i soka od limuna. Staviti na lice kao masku, pa kad se stegne, isprati mlakom vodom (nanositi tri do četiri puta nedeljno).

Odličan izbor je i ricinusovo ulje koje je bogato vitaminima, mineralima, omega masnim kiselinama, zahvaljujući čemu će i nahraniti kožu. Namazati njime kritična mesta i ostaviti da deluje preko noći.

Maja Gašić

Autor