"Pametna" dijeta: Kako da programirate telo da topi salo

Autor:

28.10.2018 10:19

Foto:

Foto:Većina danas popularnih dijeta promoviše jelovnik praktično bez ugljenih hidrata. Ovaj nutrijent je na lošem glasu jer se pokazalo da igra veliku ulogu u taloženju sala, posebno u predelu stomaka. Međutim, ugljeni hidrati ne moraju biti vaš neprijatelj. Ako naučite koliko, kada i u koji jelovnik da ih uvrstite, možete da mršavite pet kilograma svakog meseca.

Primarni izvor energije

Američki nutricionista Džej Rob ideju za ovaj dijetalni program dobio je u u potrazi za rešenjem za njegov lični problem sa hipoglikemijom. Radio je na stvaranju jelovnika koji će mu pomoći da stabilizuje šećer u krvi i podigne energiju. Izbacivanje ugljenih hidrata nije dolazilo u obzir, jer je poznato je da su oni neophodno „gorivo“ koje naše telo koristi kao energiju. Tako je nastao režim u kome se smenjuje hrana sa viskim i niskim procentom ovog nurijenta koji, ne samo da reguliše hipoglikemiju, već i topi salo.

Sprečava taloženje masti

Robov režim ishrane osmišljen je tako da praktično natera telo da sagoreva salo i koristi ga kao primarni izvor energije. A kako se to postiže? Tako što se u jelovniku smenjuju dani sa visokim i niskim unosom ugljenih hidrata. Ovaj princip naizmeničnog unosa UH na naš organizam utiče tako što manipuliše metabolizam glikogena i sprečava taloženje masti. Kada jedemo hranu koja ima mali procenat UH, naše telo topi salo. Ali, ako bismo i sutradan s tim nastavili, umesto masnoća, počeli bismo da sagorevamo mišićnu masu. Zato narednog dana unosimo jaču ugljenohidratnu hranu koja će povećati proizvodnju insulina, što će trenutno zaustaviti sagorevanje sala, a to je ono što želimo. Prethodnim topljenjem masti smo iscrpeli rezerve glikogena, pa nam je sad zadatak da ga podignemo u mišićima i jetri kako bi se amino kiseline pokrenule u mišićima i učinile ih snažnim. I tako sve naizmenično. Jedan dan se sagoreva salo, a, a sledeći se obnavlja organizam i jačaju mišići.

Važnost redovnih obroka i "grešni zalogaji"

Da bi vaš metabolizam najbolje funkcionisao, neophodno je da imate redovne obroke. A dobar metabolizam znači topljenje masnih naslaga. Kada telu redovno dajemo hranu (u optimalnim količinama), on je koristi kao gorivo za stvaranje energije koja nam omogućava da funckionišemo u toku dana. Tada nema gladovanja, pa se tako naše telo ne stavlja u odbrambeno stanje koje ga tera da stvara zalihe. Zato u dijeti Džeja Roba postoje tri obroka koja su ravnomerno raspoređena u toku dana. Ali to nije sve. Da bi se izbegla monotonija koja vodi u kršenje dijete i izlete u vidu „grešnih zalogaja“ (kad se počne s kršenjem, teško je vratiti se na pravi put), jednom nedeljno vam je dozvoljeno da u roku od jednog sata jedete sve što poželite!

Najbolje namirnice

Birajte hranu koja je izvor dobrih UH, kao što su krompir, integralni pirinač, hleb od celog zrnevlja, integralna pasta, kukuruz, voće... Zašto? Loši UH (belo brašno, beli pirinač i sl) mogu da izazovu probleme kao što su nesvestica, umor, tromost, pospanost... Takođe je važno da u jelovnik uvrstite kvalitetne proteine i zdrave masnoće. Ako svaki obrok sadrži proteine, stabilizovaćete šećer u krvi i obezbedićete telu dovoljno energije za ceo dan.

Preporučena fizička aktivnost

Ako se odlučite da date šansu ovoj dijeti, bilo bi poželjno i da budete fizički aktivni. Rob preporučuje da tri do četri puta nedeljno praktikujete brzo hodanje i vežbe snage. Kombinacija ove dve vrste treninga će vam pomoći da ubrzate metabolizam i povećate mišićnu masu. Ipak, Rob naglašava da dijeta igra ključnu ulogu ako želite da mršavite pet kilograma mesečno, a vežbanje je samo bonus!

DIJETA ZA TOPLJENJE SALA

Primer jelovnika sa manjim unosom UH

Doručak: omlet od 2 belanceta sa 30 g čedar sira i 2 kašike salsa sosa

Ručak: velika porcija salate od sirovog povrća sa 1 konzervom tunjevine u sopstvenom soku i 1 avokadom

Večera: 150 g iseckane govedine pržene u voku sa ½ glavice brokolija i 2 kašike sojinog sosa

Primer jelovnika sa većim unosom UH

Doručak: činijica voćne salate sa ½ čaše jogurta, 1 tost od celog zrnevlja sa 1 kašičicom meda

Ručak: 150 g grilovanih ćurećih grudi sa 2 krompira pečena u rerni, zelena salata sa malomasnim dresingom

Večera: 150 g iseckanih pilećih grudi i 1 iseckana tikvica proprženo na 1 kašičici maslinovog ulja, 1 šolja obarene integralne paste, 1 voćka po izboru

Maja Gašić

Autor