Ferari virus hara Srbijom: Kako ga sprečiti i lečiti?

Autor:

16.01.2017 17:45

Foto:

Foto:



Poslednjih par meseci Srbijom hara jedan od ozbiljnijih stomačnih virusa, a zbog brzine kojom pokosi bolesnika, nazvan je "ferari". Naime, radi se o norovirusu koji napada organe za varenje, a pre svega se manifestuje kroz dijareju i povraćanje koji traju i po nekoliko dana. Nije isključena ni povišena temperatura.

Pored obavezne preventive - redovnog pranja ruku i jačanja imuniteta prvevashodno zdravom ishranom, nije na odmet da probate i neke proverene prirodne lekove koji će vas zaštiti od bolesti.

Napitak za jačanje imuniteta

Pomešajte istu količinu sledećih začina u prahu - kurkume, cimeta, karanfilića i đumbira. Svakog jutra na prazan stomak popijte punu kašičicu ove mešavine razmućene u malo mlake vode i pomešanu sa 1/2 kašičice maslinovog ulja.

Ishrana pomaže

Ukoliko niste uspeli da se zaštitite, kad se radi o stomačnim virusima prvo i osnovno o čemu treba da povedete računa jeste ishrana. Jedite bareni pirinač i krompir, jer ove namirnice blagotvorno deluju na želudac i smiruju iritaciju. Zbog gubitka elektrolita, poželjno je pijete ishlapelu kokakolu, kao i da jedete supu, ali bez rezanaca. Najviše se preporučuje supa "iz kesice" jer najbrže nadomešćuje elektrolite. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode.

Čaj koji provereno zaustavlja dijareju

Kod bilo koje vrste stomačnih virusa, čajevi su poželjni, ali jedan se pokazao kao delotvorno sredstvo za zaustavljanje dijareje.

Ogulite koru nara i tu količinu podelite na tri dela (količina je dovoljna za tri šolje čaja). Trećinu kore skuvajte u 2 dl vode, ostavite 10-ak minuta da odstoji, pa procedite. Prohlađen čaj pijte lagano, u malim gutljajima kako ne biste opteretili želudac i izazvali povraćanje.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading