Namirnice koje je poželjno jesti pred spavanje

Autor:

13.02.2017 21:55

Foto:

Foto:



Stalno dobijamo savete o hrani koju nikako ne smemo jesti pre spavanja, ali jeste li znali koje je namirnice dobro jesti pre nego utonete u san? Portal Zadovoljna.hr vam spisak 7 namirnica koje možete jesti u bilo koje doba dana, a pogotovo pre spavanja.

Trešnje

Ovo voće jedna je od retkih namirnica koje sadrže melatonin, hormon koji reguliše naš biološki sat. Tokom noći nas tera na spavanje, a nedostatak melatonina tokom dana dovodi nas u stanje budnosti. Zbog toga se pre spavanja slobodno prepustite uživanju u trešnjama.

Hrono ishrana za zaposlene: Obrok za 5 minuta

 Ćuretina

Sadrži aminokiselinu triptofan, zaslužnu za to što često zaspite ispred televizora. Triptofan uopšteno podstiče spavanja pa je ćuretina dobar odabir namirnice koju možete pojesti pre spavanja. Uživajte u ćurećo, prsima s povrćem ili sendviču s ćuretinom i pecivom sa žitaricama.

Jasmin pirinač

Pirinač blagog orašastog ukusa iz tropskih područja nalazi se visoko na glikemijskom indeksu, što znači da se sporo vari i zbog toga se glukoza sporo ispušta u krvotok. Prema jednom istraživanju konzumiranje jasmin pirinča pre spavanja prepolovilo je vreme koje je ispitanicima bilo potrebno da se uspavaju.

Zašto je pomorandža najbolje zimsko voće?

Žitarice sa složenim ugljenim hidratima

Namirnice pune jednostavnih ugljenih hidrata (razni keksići i kolači) nisu dobar izbor jela pre spavanja, ali zato su žitarice sa složenim ugljenim hidratima pun pogodak. Ječam, heljda samo su neke od žitarica koje možete konzumirati, a odličan izbor su i pahuljice sa složenim ugljenim hidratima. Slobodno ih kombinujte sa mlekom koje (poput ćuretine) sadrži triptofan i poboljšava san.

Banane

U sebi imaju magnezijum i kalijum koji opušta mišiće, a sadrže i dobre ugljene hidrate koji će vam pomoći da zaspite.

Nakon prazničnih gozbi: Najbolji prirodni lek za povišene trigliceride

Slatki krompir

Ova sjajna namirnica sadrži kompleksne ugljene hidrate koji potiču san, kalijum koji opušta mišiće, niskokalorična je i ne sadrži masti zbog čega je idealna za obrok pre spavanja.

 

Čaj od valerijane

Nije tajna da čaj od korena valerijane smiruje telo i um pa je zbog toga preporučljivo da se konzumira pre spavanja. Sjajno deluje na želudac i smiruje ga, opušta mišiće i pomaže kod glavobolje.

Komentari. (0)

Loading