Hipotireoza je metabolički poremećaj koji više pogađa ženski deo populacije nego muški. Zapravo, radi se o smanjenoj funkciji štitne žlezde do koje dolazi usled umanjenja proizvodnje hormona - tiroidno stimulišućeg hormona (TSH), trijodotironina (T3) i tiroksina. Ovi hormoni imaju zadatak da stimulišu bazalni metebolizam i stvaraju toplotu, povećavaju sintezu proteina, metabolizam ugljenih hidrata, masti, razgradnju holesterola... A sve to dovodi do povećanja telesne težine, što je jedan od najčešćih simptoma hipotireoze. U ostale simptome spadaju: umor, usporen puls, osetljivost na hladnoću, progresivno slabljenje vida, lupanje srca, zatvor, ukočenost u ekstremitetima i glavobolja.

Umereno do trajnih rezultata

Kako oslabiti kad vaš organizam bukvalno radi protiv vas? Uz usporen metabolizam i otežano sagorevanje sala, čini se gotovo nemoguće topiti kilograme... Ipak, postoje načini! Istina, nećete skidati kilograme brzo, ali bar će vaš gubitak biti trajan i neće škoditi zdravlju. Uz jelovnik umerene kalorijske vrednosti, redovnu fizičku aktivnost i izbacivanje određenih namirnica koje neutrališu dejstvo lekova (ukoliko ste na terapiji) i dodatno usporavaju metabolizam, svake nedelje ćete topiti kilogram sala!

Izbalansiran jelovnik

Jelovnik koji se preporučuje u ovom režimu sastoji se od tri glavna obroka i jedne užine. Kao i uvek, vodite računa da obroci budu ravnomerno raspoređeni, jer na taj način pomažete metabolizmu da uspostavi svoju normalnu funkciju, odnosno da „radi kao dobro podmazan motor“. Kalorijska vrednost svih dnevnih obroka ne bi trebalo da prelazi 1.500 do 1.800 kcal, s tim što ćete voditi računa o izboru namirnica. Trudite se da se vaš jelovnik bazira na čistim proteinima, celom zrnevlju, povrću, voću i malomasnim mlečnim proizvodima. A da biste uspešno topili kilograme, maksimalno smanjite unos soli i masnoća. Prerađeni šećer je u ovoj dijeti na „crnoj listi“, zato ga izbacite ili baš ako je neophodno, povremeno možete da ga zamenite stevijom.

Preporučene namirnice treba da budu...

* bogate jodom

Jod igra važnu ulogu u lečenju simptoma kod smanjene funkcije tiroidne žlezde. Zapravo, nedostatak ovog minerala u organizmu može baš da izazove hipotireozu, zbog čega je jako važno da namirnice koje ga poseduju budu svakodnevno na vašem meniju. U ovu grupu spadaju: mleko i mlečni proizvodi, brusnice, jagode, susam, semenke bundeve, spanać, blitva, bela repa, tikvice, morske alge, krompir, banane, jaja (posebno kuvana), riba (slatkovodne ribe i sardine), morski plodovi (školjke, ostrige, jastog), ćuretina...

* bogate antioksidansima

Poznato je da hrana bogata antioksidansima poboljšava imunitet, ali i smanjuje simptome hipotireoze. Gledajte da u svoj jelovnik obavezno uvrstite paradajz, borovnice, papriku, tikvice, aroniju...

* bogate selenom

Dokazano je da nedostatak selena u organizmu može da dovede do smanjenog rada štitne žlezde. Upravo zato je važno da kroz hranu unesete ovaj mineral u svoje telo. Najbolji izvori selena su: tunjevina, bakalar, jaja (kuvana), sir, brazilski orah, pileće grudi, ovsena kaša, integralni pirinač...

* bogate vlaknima

Jedan od simptoma hipotireoze je i zatvor. Zato je važno da u organizam unosite dovoljno vlakana, a preporuka je 30 g dnevno. Osim što će vam regulisati probavu, povećaće sitost i smanjiti taloženje masti i šećera. Dijetalnih vlakana najviše ima u integralnom hlebu i pecivima, voću i povrću.

Šta da izbegavate?

Kao što smo već napomenuli, postoje namirnice koje mogu da neutrališu dejstvo lekova za hipotireozu, kao i da uspore metabolizam. Takva hrana, osim što pogoršava simptome, sprečava mršavljenje i zato je bitno da znate šta treba da izbegavate. U hranu koja može da uspori ili stopira dejstvo lekova spadaju orasi, kao i soja i proizvodi od sojinog brašna. Na listi se nalaze i one koje zaustavljaju apsorpciju joda, a to su kupus, kelj, prokelj, kikiriki, senf, lima pasulj, brokoli, karfiol, kukuruz, lanano seme... Od napitaka, zabranjeni su gazirani sokovi, energetska pića, indijski čaj, a kafu svedite na minimum.

Umerena fizička aktivnost

Za normalan rad štitne žlezde, kao i za topljenje sala, neophodna je redovna fizička aktivnost. Vežbanjem se ubrzava metabolizam i, uz pravilnu ishranu, podstiče rad tiroidne žlezde. Svakog dana odvojite pola sata do 45 minuta za umerenu fizičku aktivnost – bržu šetnju, vožnju bicikla, pilates, jogu, brzo hodanje... Uz pažljvo izbalansiran jelovnik i redovno vežbanje svake nedelje ćete s lakoćom mršaviti jedan kilogram!

 

Primer jelovnika za 1 dan

Doručak: 1 šaka borovnica sa 1 čašom malomasnog jogurta

Ručak: salata od tunjevine prelivena grčkim jogurtom (1 konzerva oceđene tunjevine u spostvenom soku, šaka spanaća, 1 paradajz, ½ šolje grčkog jogurta)

Užina: 2-3 brazilska oraha

Večera: 100 g grilovane bele ribe, 50 g barenog integralnog pirinča, salata od paradajza

Komentari (0)

Loading