Njegovo visočanstvo - med: Verni saveznik lepote holivudskih zvezda

Autor:

28.10.2017 10:00

Foto:

Foto:



Omiljeni pčelinji proizvod odličan je za zdravlje, a od davnina se koristi i za lepotu - koži vraća sjaj i elastičnost, dok se u kombinaciji sa mlekom i uljima može upotrebljavati za negu celog tela

Sigurno ste i same primetile da je med neizostavan sastojak svih proizvoda za lepotu koji se prave kod kuće - maski, pilinga, krema, balzama. To nije slučajno. Ako zapisi o lekovitim svojstvima ovog pčelinjeg proizvoda datiraju još od drevnih Sumera, sigurno ima razloga za to. U njegova svojstva kunu se i slavne holivudske lepotice, pa ga kao masku za suvu kožu koriste Džulija Roberts, En Hatavej i Džesika Bil.

Zahvaljujući medu koža može da dobije zdrav sjaj: on je hidrira i hrani, čini mekšom, deluje antibakterijski i važan je saveznik u borbi protiv akni. Ako ga pomešate sa limunovim sokom, možete posvetliti kožu, a u spoju sa mlekom podmlađuje je i pruža joj blistavost.

Da biste medom očistili lice, prvo skinite šminku, potom ga nanesite na suvo lice, obavezno i na usne. Ostavite da stoji dva minuta i zatim nežno isperite toplom vodom. Ukoliko želite da vam koža bude dodatno hidrirana, sve je isto kao i u prethodnom postupku, samo što onda med na licu treba držati deset minuta. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, enzima, aminokiselina i minerala on je odličan i kao maska za lice, pogotovo za kožu sklonu iritacijama.

A ako želite medom da ojačate kosu, možete i to. Zbog visokog sadržaja aminokiselina on se koristi za njenu regeneraciju, pogotovo ukoliko je suva i oštećena: prirodni šećeri će joj pomoći da postane glatka, a tanini obezbediti sjaj. Kako ima antibakterijsko dejstvo, med je dobar i za osetljivu kožu glave. Celu kosu namažite njime, od korena do vrhova, uvijte je toplim peškirom i ostavite “pakovanje” da odstoji pola sata. Isperite je potom toplom vodom, šamponom i balzamom, i to je to.

Možete se i igrati i pomešati med sa kokosovim, maslinovim ili arganovim uljem i ostaviti tu masku na kosi petnaestak minuta. Ako želite da ojačate vlasi, umešajte ga sa kvascem, dok je za oštećenu kosu bez sjaja dobar njegov spoj sa uljem od susama.

Med ima sposobnost da se bori protiv slobodnih radikala, mikroba i gljivica pa je odlično sredstvo za zaštitu od spoljašnjih faktora, a pomaže i u oporavku kože nakon izlaganja suncu. Zahvaljujući antioksidansima odličan je saveznik u borbi protiv prvih znakova starenja. U kombinaciji sa mlekom, koje je bogato vitaminima A i E, što obilato koristi kozmetička industrija, med postaje najveći neprijatelj finih bora i linija. A kad ga pomešate sa smeđim šećerom, dobijate najbolji mogući piling. Blagodeti meda se ne mogu pobrojati.

On se često koristi i kao prirodni antiseptik, jer ubija bakterije i sprečava infekcije. Dobar je i za zarastanje rana, spadanje otoka i za pojedine kožne bolesti. Iako hrani kožu kad se nanosi spolja, dobro je i unositi ga u organizam. I ne samo med, tu su i drugi pčelinji proizvodi poput propolisa i matičnog mleča. U medu se kriju zalihe vitamina B1, B2, B6 i C, minerala, kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum i bakar, kao i hranljive supstance koje pomažu obnavljanje ćelija, kako kože tako i čitavog tela.

Maja Gašić

Autor