Slatko i glatko: Savremeni preparati na bazi pčelinjih proizvoda za regeneraciju kože

Autor:

31.08.2019 16:45

Foto:

Foto:Savremeni preparati na bazi pčelinjih proizvoda imaju različite namene, a najčešće se koriste za regeneraciju kože, smirivanje upalnih procesa i protiv starenja

Med se odvajkada koristi u kozmetičke svrhe, najčešće za hidrataciju suve kože i smirivanje iritirane. Postoji mnogo vrsta ovog pčelinjeg proizvoda, a veruje se da je najbolji manuka med, koji se dobija od istoimene biljke koja raste na Novom Zelandu. Tu su i poznati lipov, bagremov, cvetni, kestenov, planinski, onaj od lavande, glogov, vreskov, suncokretov i med od maslačka, ruzmarinov, repičin, šumski i tako dalje. Svi oni imaju snažna antibakterijska svojstva pa se upotrebljavaju za tretiranje bubuljica, kao i kod gljivičnih oboljenja kože i upalnih procesa.

Med pomaže kad izgorite na suncu, bori se protiv slobodnih radikala i odličan je sastojak u antiejdžing kozmetici jer je bogat antioksidansima. Takođe, on omekšava kožu i čini je glatkom, elastičnom i osveženom, a kad se pomeša sa sodom bikarbonom (recept u koji se kune Natalija Robinson, slavna kozmetičarka iz Londona), postaje moćno anticelulit sredstvo.

Jedna od najpoznatijih bjuti linija na bazi meda jeste Abeille Royale francuske kuće Guerlain. Ona sadrži tonik, masku, serum, dnevnu i noćnu kremu, ulje i balzam za usne, a svi proizvodi nalaze se u luksuznim pakovanjima. Zasnovani su na matičnom mleču sa ostrva Uesan (poznatog i kao “ostrvo na kraju sveta”), a neki od njih imaju jedinstveni patent ove kuće, ergonomski aplikator u obliku prsta - za lako nanošenje na najosetljivije zone lica.

Maja Gašić

Autor