Da vam kosa uvek bude lepa, snažna i poslušna

Autor:

04.11.2017 11:01

Foto:

Foto:



Najjače dostupno oružje za zdravu i jaku kosu i dalje čine maske, koje zahvaljujući tehnološkim inovacijama, jedinstvenim formulama i visokokvalitetnim sastojcima pomažu da njen kvalitet i sjaj budu u prvom planu

Pravilna nega je temelj u kome se krije tajna atraktivne, sjajne i bujne kose, ali za mnoge žene proizvodi poput šampona i balzama nisu dovoljni da savladaju probleme koji nastaju usled konstantnog feniranja, povremenih hemijskih tretmana, posvetljavanja i farbanja, izvlačenja pramenova, trajnog kovrdžanja i slično. Krhkoj i gruboj, beživotnoj kosi, pogotovo onda kad nijednu frizuru ne uspevate da napravite, potrebni su dodatni tretmani. A jedan od najboljih je upravo maska.

Danas, zahvaljujući internetu, pronaći ćete na hiljade recepata za maske koje možete same da napravite, a da se po dejstvu gotovo ne razlikuju od onih kupovnih. Ono što čini razliku svakako je vreme držanja na kosi, još uvek nije izmišljena neka u koju se stavljaju jaje, maslinovo ulje, pa i pantenol, a da može da da rezultat za tri minuta.

Zašto nam kosa više opada u jesen

Intenzivnija od regeneratora koji obnavlja samo površinski sloj vlasi, maska deluje dubinski - njeni sastojci stižu do folikula dlake. Ali treba da znate da, baš kao ni krema, ne postoji jedna koja odgovara svakom tipu kose i koja rešava sve probleme, i zato budite obazrive. Ako vam je kosa suva a koristite masku za masnu, dodatno ćete isušiti kosu i kožu glave i samo pogoršati postojeće stanje. Prilikom kupovine pažljivo pročitajte šta piše na pakovanju i obratite pažnju na sastav. Ukoliko niste sigurni za koju da se odlučite, imajte na umu da je za pravilnu negu najbitnija hidratacija.

Teško je u moru preparata na tržištu odabrati pravi, ali svaka žena treba da se vodi tipom svoje kose, onime što želi da postigne, problemom koji hoće da reši, mirisom, teksturom, vremenom delovanja, pa i budžetom. Bilo koja maska za hidrataciju kuće “Moroccanoil” je uvek dobar izbor, a na njihovoj “Weightless Hydrating Mask” stoji da će za samo pet minuta vratiti vlagu tankoj, ispucaloj i beživotnoj kosi. Osim tradicionalnog arganovog ulja, u njen sastav ulaze vitamin E, eterična ulja i polinezasićene masne kiseline, kao i antioksidansi koji prodiru duboko u dlaku i deluju iznutra, hrane vlasište i smanjuju iritacije.

Mirka Vasiljević: Zašto od prvog razreda osnovne škole nosim istu frizuru

Većina brendova u formulu maski stavlja arganovo ulje, koje je broj jedan kad je nega kose u pitanju, a tu je i cvet narcisa koji poseduje visoku koncentraciju hranljivih materija zahvaljujući kojima vlasi trenutno dobijaju zaštitni film. U brojnim proizvodima pronaći ćete i ulje od makadamije koje je po strukturi slično prirodnom sebumu.

Maske se ne koriste svaki dan, niti posle svakog pranja, već je preporučljivo stavljati ih jednom nedeljno. Možete ih kombinovati, ali ne u istom tretmanu, sem ako to nije naglašeno. Ima i onih koje su vrlo intenzivne pa se nanose jednom do dva puta mesečno, međutim, i tu budite obazrive i prvo pročitajte šta piše u uputstvu. Ukoliko nije namenjena za teme, maska se stavlja na četiri do pet centimetra od njega, da se koža glave ne bi dodatno izmastila, isušila ili iziritirala. Najčešće vreme delovanja je petnaest do dvadeset minuta, osim ako na pakovanju nije naznačeno drugačije.

Zbog ovih grešaka brzo vam se ispira farba za kosu

Za negu je dobro koristiti i ulja i serume, ali dok ne odgonetnemo tajnu šifru za prelepu kosu 365 dana u godini, maske su najbolje dostupno oružje koje će, zahvaljujući najnovijim tehnološkim inovacijama, jedinstvenim formulama i visokokvalitetnim sastojcima pomoći da njen kvalitet dođe do izražaja.