Lepota

Koji je rok trajanja šminke? Ono što je otvoreno duže od navedenog odmah bacite

Autor:

31.03.2024 14:24

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Rok trajanja šminke i parfema mnoge dame zanima, ovo je prava istina



Šminkanje je postalo svakodnevna rutina većine devojaka i žena.

Ipak, u celoj priči postoji jedan prilično ozbiljan problem - retko ko razmišlja o tome koji je rok trajanja šminke.

Pexels

 

Verovatno i vi u neseseru imate ruž ili puder koji već dugo stoje i ne razmišljate da korišćenje takvih proizvoda može negativno da se odrazi na zdravlje.

Naime, šminka kojoj je istekao rok trajanja može da uzrokuje veoma ozbiljne iritacije i crvenilo kože, herpes, upale i infekcije očiju. Pa da vidimo koliko dugo možete da koristite šminku...

Rok trajanja šminke - pročitajte u nastavku za svaki proizvod

Olovke za usne - do dve godine

Nisu sklone starenju, ali kod njih je najveći problem kontaminacija bakterijama. Ovo možete sprečiti tako što ćete naoštriti olovku nakon svake upotrebe, ali vodite računa i tome da ih ne delite ni sa kim, već da ih koristite samo vi.

Maskara - od tri do pet meseci

Pexels

 

Sve starije od toga ozbiljan je rizik za oči. Upravo ona je čest krivac za pojavu čmička, upala, pa čak i konjuktivitisa. Ako ste nanosili maskaru na upaljeno oko, odmah je bacite jer je na njoj siguran izvor infekcije.

Puder u prahu - od jedne do tri godine

On je potpuno suv i ima manje komponenti koje se mogu "pokvariti". Bitno je redovno prati četku ili sunđer kojim ga nanosite jer mogu biti ozbiljno leglo bakterija koje se zatim prenose na puder. Puder u kamenu uvek zaštitite od toplote i sunca.

Pročitajte 

Tečni puder - maksimalno godinu dana

Znaćete da je pokvaren ako su komponente počele da se razdvajaju, ako je promenio teksturu, miris i boju. Nanošenje starih pudera može izazvati crvenilo, osip i iritaciju kože zbog hemikalija koje se nalaze u njemu i koje takođe imaju svoj rok trajanja.

Parfem - tri do pet godina

Pexels

 

Kada se pravilno čuvaju, parfemi mogu da traju i do 5 godina, ali ako proizvod počinje da menja boju i ima drugačiji miris, to verovatno znači da mu je istekao rok.

Komentari. (0)

Loading