Premijera filma koji je otkrio tajne Liverpulskih buba

Autor:

16.09.2016 11:34

Foto:

Foto:



Samo dva dana nakon svetske premijere najnovijeg dokumentarca o slavnim "Bitlsima", koji ovog puta potpisuje čuveni reditelj Ron Hauard, film će premijerno biti prikazan na Festivalu filmske režije LIFFE u Leskovcu, prenosi agencija Tanjug.

U subotu, 17. septembra, nakon prikazivanja filmova koji su u zvaničnoj konkurenciji, biće prikazan dokumentarni film "The Beatles: Eight Days a Week – Godine Bitlmanije", koji govori o tome da ima mnogo činjenica koje ne znamo o najvećem muzičkom fenomenu 20. veka.

Londonsku premijeru uveličali su sinoć ser Pol Makartni i Ringo Star, dvojica živih od „fantastične četvorke“, a nakon premijere u Leskovcu, film na redovan repertoar bioskopa u Srbiji stiže 22. septembra.


Slavni muzičari, koji su u osmoj deceniji života, na premijeru filma došli su zajedno, a pobrali su sve komplimente na račun izgleda i mladalačkog duha koji ih nije napustio. Naziv filma je, inače, naziv i njihovog hita iz 1964. godine, a prvi trejler otkriva da film obiluje arhivskim materijalom, intervjuima i video-snimcima koncerata.

Leskovačka publika premijerno će imati priliku da pogleda film Rona Hauarda u godini kada se slavi jubilej, pet decenija od izlaska jednog od najhvaljenijih albuma Džona Lenona, Pola Makartnija, Džordža Harisona i Ringa Stara - albuma "Revolver".

U filmu Hauard, poznati režiser i dobitnik Oskara, istražuje putovanje najpoznatijeg benda svih vremena u periodu od 1963. do 1966. godine i fenomen „Bitlmanije“. Uz intervjue, arhivske snimke i snimke koncerata, prikazani su i sasvim intimni momenti iz studija koji daju sliku o tome kako je sve u vezi s tim fenomenom izgledalo „iznutra“.

Dokumentarac je praktično hronika turneja čuvene grupe u prvoj polovini šezdesetih godina 20. veka, kada su postali zvezde, ali to je hronika i o prilikama koje su ih rastavile. „Bitlsi“ su, međutim, i danas, 46 godina nakon raspada grupe, jedan od najvećih i najuticajnijih bendova u istoriji popularne kulture.


Prvi dokumentarac koji su odobrili članovi „Bitlsa“
Treba reći i da je Hauardov film prvi dokumentarac koji su odobrili Makartni i Star, te da su legendarni „čupavci“ iz Liverpula inspirisali mnoge reditelje koji su napravili filmove o njima ili s njima.

Među njima su "A Hard Day's Night" (1964), "Help" (1965), "I Wanna Hold Your Hand" (1978), "Birth of the Beatles" (1979), "Imagine: John Lennon" (1988), "Backbeat" (1994), "Nowhere Boy" (2009), "Two of Us" (2009) i "George Harrison" (2011).

U desetak godina, koliko su aktivno i zajedno radili, izbacili su 12 studijskih albuma, a u međuvremenu histerija koja ih je pratila na koncertima po celom svetu nije jenjavala.


O studijskim albumima i pričama koje su pratile snimanja uglavnom se sve zna, zbog čega je Hauard pokušao da fenomen „Bitlsa“ istražuje kroz njihovu koncertnu karijeru.
Jer, kako je izjavio za Holivud riporter, shvatio je, da, koliko god je i sam bio obožavalac grupe, mnoge stvari o njima nije znao, te su mu bile potrebne tri godine da projekat završi.

- Znate muziku, volite je i mislite da znate ponešto i o bendu, ali shvatite da ne znate priču - izjavio je Ron Hauard za Holivud riporter, dodavši da je uvek bio veliki obožavalac „Bitlsa“, ali ne i enciklopedija, zbog čega mu je tri godine trebalo da završi projekat:

- Shvatio sam da ne znam mnogo o tome kakva su ih iskušenja pratila, jer bili su mala porodica, ali i individualci i taj je divlji i furiozni period različito na njih delovao -  rekao je Hauard u intervjuu.

Zato njegov film „Bitlse“ prati pre svega kroz koncerte, od prvih nastupa u rodnom Liverpulu, preko Hamburga do Njujorka, Melburna i Tokija. U filmu su korišćeni do sada neviđeni arhivski materijali, ali u njemu su i intervjui s Polom Makartnijem i Ringom Starom, svedočenja muzičkih kritičara iz tog perioda, razgovori s čuvenim glumcima.

Faza koncerata i ludila okončana 1966. kada su Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star odlučili da se zatvore u studio, nakon čega su izbacili albume koji su postali remek-dela, da bi 1970. rešili da se raziđu.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading