"Nebeska tema": Dokumentarac o Vladi Divljanu

Autor:

05.04.2017 22:33

Foto:

Foto:



Snimanje dugometražnog dokumentarnog filma "Nebeska tema”, o životu i delu beogradskog rok muzičara Vlade Divljana (1958–2015), privodi se kraju. Premijeru filma, prema scenariju i u režiji Mladena Matičevića, trebalo bi očekivati na jesen ukoliko se obezbede sredstva koja trenutno nedostaju. Budžet dokumentarca, koji uglavnom finansiraju Divljanovi prijatelji, iznosi 250.000 evra, a da bi bio završen, fali 75.000 evra.

Reditelj kaže da je završeno 80 odsto filma i da je pokrenuta "Indigogo“ kampanja za prikupljanje sredstava za nastavak i završetak snimanja.

Matičević je objasnio da ekipu očekuju još dve sedmice snimanja, planirane za jun, kako bi premijera bila na jesen.

Kampanja "Kraud fanding“ uobičajna je praksa u svetu kada je u pitanju snimanje nezavisnih filmova. To je način da svi koji to žele pomognu realizaciju projekta, objasnio je reditelj, dodavši da je kampanja pokrenuta danas i da su prva sredstva već uplaćena.

Mladen Matičević je precizirao da je za srpske pojmove u pitanju veoma skup film, da je do sada finansiran uglavnom sredstvima prijatelja Vlade Divljana, a projekat su podržali i Filmski centar Srbije i Ustanova kulture "Vlada Divljan“ Opštine Palilula.

Autor je objasnio da film obuhvata mnogo aktera i lokacija – od Beograda, preko Zagreba i Rovinja, do Brača i Beča – i „nadrasta klasično budžetiranje dokumentarnog filma“, koji obično podrazumeva skup intervjua.

Prema Matičevićevim rečima, Nebeska tema je dokumentarni film sa postupcima karakterističnim za igrani film, čiji je ukupan budžet 250.000 evra.

"Nebeska tema" je tehnički i estetski vrlo komplikovan film koji se, prema rečima reditelja, dešava na dan rođenja Vlade Divljana, 10. maja.

Komentari. (0)

Loading