Ivan Tasovac

Godina bez muzičkog virtuoza: Održan godišnji pomen u čast Ivana Tasovca

Autor:

29.09.2022 16:00

Foto:

Foto:

Godišnjica smrti direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca



Godišnjica smrti pijaniste i direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca, obeležena je danas na jedan umetnički način, nastavljajući njegov san. Beogradska filharmonija je u u njegovu čast 28. septembra u Sali Filharmonije priredila poseban događaj, nastavljajući tamo gde je on stao, čineći da njegove zamisli postanu stvarnost. Specijalnom promocijom klavira poslednje generacije Stenvej Spirio r, Filharmonija, ostvaruje želju Ivana Tasovca da ova institucija kulture bude prva prva u regionu koja u svojim odajama poseduje najekskluzivniji instrument. 

ATA Images

 

 

Pročitajte Ivan Tasovac - Imaš samo jednu ambiciju, a to je da bol prestane!

 

"Niko kao Ivan Tasovac nije sanjao toliko veliko i smelo, inspirisan idejama koje pomeraju granice. Tako je zahvaljujući njemu, budućnost stigla u Beogradsku filharmoniju, kroz instrument koji predstavlja revolucionarni spoj umetnosti i najsavremenije tehnologije, a koji instituciju još jače etablira na poziciji lidera u inovacijama", kako prenosi portal N1.

Brend Steinway & Sons, jedinstven je u svojoj izradi klavira koji datiraju još iz XIX veka, ali uz najnoviji model klavira Spirio r predstavlja instrument koji je uspeo da spoji sistem visoke rezolucije za snimanje i reprodukciju snimanja uživo. Klavir Spirio r predstavlja spoj umetnosti, veštine i tehnologije, koji pruža pijanistima nove mogućnosti umetničkog izraza, uz koji mogu da pristupe, dele i dožive izvođenje kompozicija u visokoj rezoluciji.

"Iako ga, nažalost, Ivan Tasovac nije dočekao, Spirio r je simbol svega što je on bio - jedinstven, inovativan, avangardan. Iz ljubavi i večne zahvalnosti, kroz ovaj instrument budućnosti, Filharmonija slavi sve što joj je Ivan ostavio u zalog. Zato klavir, čija je Beogradska filharmonija vlasnik, ima ugraviran potpis Ivana Tasovca, koji je fabrika Stenvej specijalno ovim povodom izradila. Prvi tonovi koji će se na promociji čuti će, na do sada neviđen način, biti posvećeni Tasovcu i tako će se prezentovati impresivne mogućnosti ovog klavira", kako dodaje pomenuti portal.

Instagram screenshot @tasovacpiano

 

 

Ivan Tasovac rođen je 21. juna 1966. godine u Beograd, a preminuo je 29. septembra 2021. godine, koji je pored uloge direktora Beogradske filharmonije, bio pijanista, a u periodu od 2013. do 2016. godine je obavljao dužnosti ministra kulture i informisanja Republike Srbije. Odrastao je u umetničkoj porodici, pored oca glumca Predraga Tasovca i majke Marije, koja je radila kao profesroka klavira u muzičkoj školi "Mokranjac". Tako je i on nastavio muzičkim koracima, kada je diplomirao klavir na Konzervatorijumu "P. I. Čajkovski" u Moskvi u klasi profesora Sergeja Donjenskog. Sahranjen je 4. oktobra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Ata Images

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading