Sećanje

Ivan Tasovac: Imaš samo jednu ambiciju, a to je da bol prestane!

Autor:

30.09.2021 10:45

Foto:

Foto:

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac svojvremeno je za naš magazin govorio o nezgodi koja ga je zadesila, te oporavku koji je u najmanju ruku bio dug i težak.



Direktoru Beogradske filharmonije Ivanu Tasovcu (55) bilo je potrebno samo pet meseci da se oporavi od komplikovane i neizvesne dvostruke operacije: pršljena i tumora koji je slučajno otkriven. Sada poletno najavljuje finale sezone - 23. juna, kada je Filharmonija zakazala treći koncert na otvorenom i ubeđen je da će “Diznijeva fantazija” biti najveći spektakl do sada viđen. Orkestar pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca uživo će svirati muziku iz crtaća, te najlepše melodije klasične muzike, a na velikim platnima na Ušću prikazivaće se crtani filmovi.

Malo je falilo da ovom spektaklu, gde se očekuje 50 hiljada ljudi, ne bude prisutan Tasovac.

- Igrajući košarku sa sinom 30. decembra prošle godine polomio sam prvi pršljen, a kada su me tako nepokretnog preneli u Urgentni centar, na snimanju su otkrili da imam i veliki tumor na četvrtom pršljenu. Tri nedelje su trajale pretrage da se utvrdi kakva je vrsta tog tumora jer je to u nekom trenutku izgledalo kao da je metastaza. Bogu hvala, nije bila ta dijagnoza. Ispostavilo se da sam imao dobroćudni tumor, koji je bio prilično agresivan. Posle toga sam imao dve operacije u jednom danu i kao što se vidi iz priloženog sada sam čio, veseo i pokretan.

Pročitajte i Šok i neverica: Preminuo Ivan Tasovac

Dalibor Danilović

 

Muzika Leči

Pijanista koji je nedavno posle 20 godina pauze održao prvi koncert pred publikom u Galeriji Matice srpske, o svemu ovome priča sa osmehom, sve vreme praveći šale na svoj račun.

- Sada kada je sve prošlo mogu da kažem da je to jedna od boljih stvari koja mi se desila u životu. Sigurno postoji i prijatniji način da shvatiš da treba malo da usporiš, ali ovakav je bio moj. Kod mene optimizam nije crta karaktera nego dijagnoza. Ni u jednom trenutku nisam dovodio u sumnju da će sve biti u najboljem redu. Imao sam sjajne lekare i negu u Urgentnom centru, kasnije tri nedelje u Banji Koviljači, koja izgleda kao bilo koje lečilište u Švajcarskoj. Shavtio sam i koliko imam prijatelja i zahvaljući najbližim ljudima, koji su sve vreme bili uz mene, i kojima je verovatno bilo teže, izašao sam kao potpuni pobednik. Posle svega što sam prošao ima jedna stvar koju nikome ne dozvoljavam, a to je da mi na bilo koji način troši vreme na gluposti.

Pročitajte i "Diznijeva fantazija" ponovo odložena iz bezbednosnih razloga! Ivan Tasovac: U ovim uslovima jedino je moguće organizovati rvanje Mini i Snežane u blatu

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Tasovac (@tasovacpiano)

 

U tom periodu kada je bio prikovan za krevet, nije mogao da se pomeri a kamoli da čita ili sluša muziku shvatio je još neke stvari.

- Kada otkriješ šta je nova definicija bola imaš samo jednu ambiciju, a to je da taj bol prestane. I kada ne možeš da se pokreneš, kada bespomoćan ležiš u krevetu imaš potrebu da što pre staneš na noge i da možeš za početak da odeš do kafića, a posle toga i do Filharmonije. Nisam sebi dozvoljavao crne misli. Davno sam shvatio da izgovorene reči u dobroj meri oblikuju našu stvarnost. Meni nikada nije dosadno kada sam sam sa sobom. Bio sam pažljiv prema sebi i uopšte se nisam svađao sa sobom. Sada živim zdravije, svuda idem peške, radim vežbe koje su mi pokazali i idem na plivanje tri puta nedeljno. Ali, pored svega najvažnije je da čovek aktivira moždane mišiće. Ima jedna žena, koja redovno dolazi u Filaharmoniju, i napisala nam je pismo u kome kaže da veruje da ona pobedila kancer zahvaljući dolascima ovde, ubeđena je da je izlečila muzika.

Komentari. (0)

Loading