Vladeta Jerotić

Vladeta Jerotić imao je sjajan savet kako da znamo da li nam je neko pravi prijatelj ili samo licemer

Autor:

02.02.2024 17:01

Foto: printscreen youtube Agape

Foto: printscreen youtube Agape

Reči Vladete Jerotića dobro upamtite, ovo su saveti koji zlata vrede



Vladeta Jerotić u svojoj bogatoj karijeri psihijatra, filozofa, teologa i pisca ostavio je neizbrisiv trag.

Reči Vladete Jerotića i dan-danas se citiraju i prepričavaju, čuveni akademik je stekao diplomu medicine, a zatim se usredsredio na psihijatriju.

printscreen youtube Agape

 

Njegova stručnost i posvećenost pacijentima činile su ga poznatim lekarom i učiteljem.

Međutim, Jerotićev interes bio je mnogo širi od medicine, te se posvetio i proučavanju religije i filozofije. Njegova mudrost i introspekcija osvajali su čitaoce širom sveta.

Često je govorio na predavanjima, kao i u svojim knjigama, o međuljudskim odnosima, vezama između partnera, o braku, roditeljstvu, kao i o prijateljskim relacijama.

Reči Vladete Jerotića urezaće vam se u sećanje

Kada tražimo prijatelje, često se oslanjamo na to da imamo slična interesovanja, da su dobri ljudi, da imamo zajedničke vizije, da je to neko na koga možemo da se oslonimo.

printscreen youtube Zašto čovek postaje zao

 

Ali, šta se desi kada nam prijatelj ukaže na našu grešku? Kako onda reagujemo?

Reči Vladete Jerotića dobro zapamtite: „Tražite ljude koji će vas pravedno kritikovati i koji će vam reći nešto što će vas trgnuti i vi ćete reći - ‘Hvala, u pravu si, gledaću kako da se popravim’.”

Pročitajte Ovu vežbu je Vladeta Jerotić radio svakodnevno i imao neverovatno pamćenje i u 92. godini

U ovome se može skrivati i test prijateljstva. Pravi prijatelj je iskren, to je odnos gde nema maski i pretvaranja, pa nas legendarni Jerotić podseća – „od neprijatelja učimo, a ne od prijatelja”:

- Mi ne volimo protivnike da slušamo uopšte. A to ste znali odavno: Od neprijatelja učimo, a ne od prijatelja. Pa, ko ti je prijatelj?

Prijatelj ti je onaj koji ti kaže, NASAMO: „Šta ti je bilo juče da si ono rekao? Šta ti je bilo da si ono uradio?”

Ovaj prijatelj drugi malo razmisli, pa kaže: „U pravu si, dragi moj. Hvala ti beskrajno”. A ako je samo bio lažni prijatelj, reći će: „I ti meni to da kažeš! Ti više nisi od danas moj prijatelj”.

printscreen youtube Agape

 

Eto vam testa za prijateljstvo. Čujte od prijatelja, ako se usudio da vam kaže.

Boji se prijatelj da vam kaže istinu neku u oči. Boji se da će izgubiti prijatelja. Pa onda ćemo od neprijatelja čuti neku istinu o sebi. Naravno, jednim delom, jer i oni preteruju. Razume se - zaključio je akademik.

Komentari. (0)

Loading