Novakov naslednik: Miomir Kecmanović - dečko koji mnogo obećava

Autor:

30.12.2016 17:08

Foto:

Foto:



Najbolji teniser sveta u juniorskoj konkurenciji, beogradski vunderkind koji je nedavno drugi put uzastopno osvojio Oranž boul, mašta da se približi rezultatima Novaka Đokovića i ističe da su roditelji najzaslužniji za njegove dosadašnje uspehe

Miomir Kecmanović (17) najbolji je teniser na svetu u juniorskoj konkurenciji. Na nedavno okončanom Oranž boulu, nezvaničnom svetskom prvenstvu za mlade igrače, osvojio je drugu uzastopnu titulu, čime je postao tek treći teniser u istoriji kome je to pošlo za rukom. A čega su se sve lišili majka Maja i otac Dragutin, poznati beogradski hirurzi, da bi njihov jedinac stigao do vrha, koliko mu je popularnost porasla kod devojčica i kako uspeva da bude i odličan učenik srednje škole, Miomir ekskluzivno otkriva za Gloriju.

Kad ste shvatili da je tenis profesija kojom želite da se bavite?

- Kad sam 2010. postao prvak države u kategoriji igrača do 12 godina. Odlazak u čuvenu tenisku akademiju Nika Bolitijerija takođe je bio jedan od jakih razloga da u tenis uložim svu svoju ambiciju i postanem profesionalni sportista. Uzor mi je bio i ostao moj tata, vredan, radan, predan obavezama i uvek na visini zadatka. Odmalena me je fascinirao. Kad gledam njega kako savladava svu težinu svakodnevnih izazova i iz njih izlazi kao pobednik, upravo to mi daje snagu i elan da i ja budem isti takav šampion u poslu koji sam izabrao.

Šta su vam rekli roditelji kad su čuli da nećete nastaviti njihovim stopama?

- Nijednog trenutka nisu postavili pitanje oko mog izbora da mi tenis bude prioritet. Naprotiv, njihova maksimalna podrška mnogo mi je značila u dosadašnjoj karijeri. Bez njih Miomir Kecmanović ne bi bio najbolji junor sveta u 2016. Pružili su mi neizmernu ljubav i dali svaki atom sebe kako bih ostvario sopstveni san i danas bio tu gde jesam. Ponosan sam na svoje roditelje. Kako njihovo srce kuca za mene, tako i moje kuca za njih.

Mnogo vremena provodite na turnirima širom sveta. Muči li vas nostalgija, šta vam najviše nedostaje iz Beograda?

- Skoro da i nemam kad da se prepustim nostalgičnim mislima, ali to ne znači da mi povremeno ne nedostaju kuća, porodica i drugovi. Beograd je moj grad, najlepši je na svetu i u njemu se najbolje osećam.

Kakav je novi teniski šampion privatno: šta slušate, gledate, čitate?

- To što sam teniski šampion znači mi samo na sportskom polju. Mislim da sam poput svih tinejdžera, možda malo drugačiji s obzirom na to da mi je tenis omogućio da obiđem mnoge zemlje i gradove, upoznam ljude različitih nacija i kultura. Slušam uglavnom stranu i domaću pop muziku. Od filmova najviše volim komedije, jer opuštaju i unose zadovoljstvo u svakodnevicu koja kod nas sportista može biti teška, naročito posle izgubljenog meča. Čitam dosta, posebno tokom dugih letova avionom. Istorijski romani su mi omiljeni.

Kako se školujete, imajući u vidu da ste maltene stalno na putu?

- Učenik sam četvrte godine srednje škole, koju zbog sportskih obaveza pohađam vanredno. Odličan sam đak, a vremena se nađe za sve kad se nešto hoće. Dvaput godišnje dođem u Beograd i polažem ispite, koje spremam u slobodno vreme između turnira.

Je li vam popularnost kod devojčica porasla otkad ste najbolji junior sveta? Pišu li vam na društvenim mrežama?

- Svakako da mi je popularnost porasla, ali ne zato što sam sad najbolji junior sveta. Ipak, za dopisivanje nemam mnogo vremena.

Doživljavate li sebe kao super mladića?

- Sebe doživljavam kao što to čini većina mojih vršnjaka, niti se precenjujem, niti potcenjujem.

Prija li vam kad vas porede s Novakom Đokovićem?

- Ono što je Novak postigao u tenisu nezamislivo je nama običnim smrtnicima. Svakom bi prijalo da ga uporede s takvom teniskom gromadom. Nekada u maštanjima pomislim da bih mogao imati takvu karijeru, ali se veoma brzo vratim u stvarnost, svestan da je preda mnom dug i težak put.

Kakvi su vam planovi u narednom periodu?

- Trenutno sam u mojoj bazi na Floridi, tu ću provesti desetak dana, malo ću se odmarati, ali neću ostaviti reket da se “hladi”. Održavaću formu lagano, a nakon toga kreću pripreme za 2017, koja je tu odmah iza ugla i biće ključna za mene. Verujem u sebe i da mogu rezultate iz juniorske konkurencije ponoviti i u seniorskoj na ATP turu. Znam da samo naporan rad donosi veliki rezultat. Time ću se voditi i uveren sam da ću uspeti.

Kad dolazite u Beograd i priželjkujete li da se pojavite na kultnom balkonu gradske skupštine?

- Tek na proleće, kad krene sezona na šljaci u Evropi. O kultnom balkonu ne razmišljam.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading