Saveti za bolji život

Isključite hormone gojenja i rešite se suvišnih kilograma za 40 dana

Autor:

22.04.2024 14:35

Foto: gustavo fring / pexels

Foto: gustavo fring / pexels

Ovih 5 znakova ukazuju da je za salo na stomaku kriv nepravilan rad hormona



Ljudi koji vode računa o svom zdravlju i izgledu pažljivo biraju namirnice koje će se naći na njihovom meniju i fizički su veoma aktivni. 

Međutim, ako vam uprkos svim naporima ne polazi za rukom da se rešite viška kilograma , nutricionistkinja dr Sara Gotfrajd savetuje da detaljno proverite hormone. 

darina belonogova / pexels

 

Prema njenim rečima, ovih 5 znakova ukazuju da je za salo na stomaku odgovoran nepravilan rad hormona.

Pročitajte Za duži život dovoljno je ovoliko koraka dnevno, nikako manje

Iako se hranite zdravo, dobijate salo na struku

Ako ste imali relativno ravan stomak veći deo života, a onda se dogodilo da vam "preko noći" stomak poraste, razlog bi mogli da budu hormoni.

- S godinama telo može postati neosetljivo na insulin, što znači da počinje da hrani masnoće umesto da ih sagoreva.

Kod žena se pojačava dominacija estrogena kako se približavamo perimenopauzi, a ona podstiče insulinsku rezistenciju, koja onda uzrokuje gomilanje sala na stomaku - objašnjava nutricionista Sara Gotfrajd.

Stalan osećaj gladi

Insulinska rezistencija, kaže dr Gotfrajd, može uticati i na neke druge važne hormone.

- Ima veliki uticaj na leptin, tzv. hormon gladi, koji upozorava telo kada je sito. Povišen nivo insulina može da dovede do povišenog nivoa leptina.

To ne znači, kao što ste možda pomislili, da ćete zbog toga bolje prepoznavati kada trebate da prestanete da jedete – konstantno povišen leptin može dovesti do prestanka funkcionisanja receptora za leptin - ističe dr Gotfrajd.

Ti receptori tada prestaju da šalju signale mozgu kojem javljaju da vam je dosta hrane i događa se nešto potpuno drugačije od onoga što bi leptin trebalo da kontroliše - nastavićete da jedete i nećete primati signal koji kaže da ste siti, a posledice u vidu nakupljanja kilograma su neizbežne.

Česte promene raspoloženja

U godinama pre, ali i posle menopauze ženama se nivo estrogena drastično menja, utičući na promene raspoloženja, ali i na nakupljanje masnoća na stomaku.

Pročitajte Pomozite sami sebi - Kako pobediti nervozu

Prema mnogobrojnim studijama upravo su te promene razlog zbog kojeg žene imaju viši rizik za razvoj poremećaja raspoloženja od muškaraca.

To je i životni period u kojem žene češće prijavljuju pojavu depresije. Promene nivoa estrogena su sasvim prirodne u tom periodu, pa ne treba optuživati sebe za povećanje težine, kaže dr Gotfrajd.

- Ako se neuspešno borite protiv nakupljenih kilograma, ne krivite sebe i svoju lošu disciplinu. Verovatno su se vaši hormoni okrenuli protiv vas.

Umesto toga, fokusirajte se na ono što možete kontrolisati i trudite se da vam obroci sadrže dosta povrća, nemasnih proteina, složenih ugljenih hidrata i zdravih masnoća - kaže ona.

olly / pexels

 

Stalno ste pod stresom

Još jedan važan igrač u hormonskoj igri koji izuzetno utiče na kilažu je i kortizol koji obično nazivaju hormonom stresa.

Nivo kortizola raste kada vaše telo oseća da ste preterano uznemireni i zabrinuti, a i to može voditi do nakupljanja masnoća na stomaku.

Pročitajte Bolna tajna - Lea Kiš o gubitku bebe, stres je učinio svoje

Prema doktorki Džeklin Montoji, do toga dolazi jer telo ulazi u način rada „bori se ili beži”.

Visok nivo stresa i zabrinutosti mogu dovesti telo u stanje borbe za preživljavanje u kojem nivo kortizola raste i javlja telu da skladišti više masti, piše Still.

Muče vas iscrpljenost i nesanica

Nesanica i iscrpljenost mogu biti jasni znakovi da su upravo hormoni krivi za nakupljanje težine. Manjak sna uzrokuje umor koji vodi do stresa i nesanice, a to utiče na nivo hormona, naročito kortizola.

- Njegov visok nivo može da dovede do snižavanja nivoa hormona štitne žlezde, što može uzrokovati debljanje na stomaku - objašnjava dr Montoja.

Kako da pobedite hormone u 40 dana i rešite se kilograma?

Glavni problem kod borbe protiv hormonske neravnoteže koja uzrokuje nakupljanje masnoća na struku je što je sve povezano – jedna promena u organizmu vodi do druge.

Ipak, nije potrebno odmah posezati za lekovima, jer i promena stila života može dosta da pomogne.

- Pametnim dnevnim izborima hrane, redovnim vežbanjem, urednim spavanjem i upravljanjem stresnim situacijama možete se suprotstaviti hormonskoj neravnoteži.

Preporučujem 40 dana ukinuti šećer, gluten, mlečne proizvode, alkohol i kofein. Važno je pojesti oko pola kilograma povrća na dan, zajedno sa nemasnim proteinima.

mccutcheon / pexels

 

Cilj je smanjiti nutritivni stres oštrim smanjenjem količine visokoreaktivne hrane, kaže dr Montoja.

Kako biste uspešno promenili ishranu, dr Gotfrejd preporučuje post sa prekidima, a posebno ističe post 16:8.

To znači da sve obroke pojedete u roku od 8 sati, nakon čega sledi period posta od 16 sati. Vreme u kojem jedete, odnosno ne jedete, izaberite prema svom životnom ritmu.

Pročitajte Kuvarica kojoj Đoković bezuslovno veruje otkriva - Ovu grešku najčešće pravimo kada pečemo meso, stvara se loš holesterol

Savetuje i vežbe visokog intenziteta i obavezno sedam do osam sati spavanja svake noći, jer ako loše spavamo, bićemo stalno umorni, a kada smo umorni, verovatnije je da ćemo se prejedati.

Ovakvim režimom moguće je istopiti salo bez ikakvih posledica po zdravlje, a ujedno dovesti i rad hormona u normalu.

Komentari. (0)

Loading