Divlja čaga, moćno oružje iz Sibira koje čuva vaše zdravlje

Autor:

26.03.2024 09:50

Foto: Ann Stryzekin/Shutterstock

Foto: Ann Stryzekin/Shutterstock

Ekstrakt divlje čage je moćni preparat iz Sibira



Uz ekstrakt divlje čage zaboravićete šta su stres, umor i anksioznost

Sibir je planeta za sebe, riznica neprocenjive vrednosti za biologe, paleontologe, lovce na misterije i avanturiste. Iako je sinonim za večnu zimu i najniže temperature, to nepregledno prostranstvo može da se pohvali i stotinama ekosistema, specifičnom florom i faunom.

Surovi vremenski uslovi pretvorili su Sibir u jedan džinovski zamrzivač u čijem se dubokom, hiljadama godina starom ledu čuva DNK praistorijskih biljaka i životinja.

Tatiana Bralnina/Shutterstock

 

Iz uzoraka permafrosta naučnici su do sada identifikovali nekoliko desetina vrsta gljiva koje su u periodu poslednjeg ledenog doba „naseljavale“ najveći geografski region Rusije. Među njima je i čaga.

Bila je dobro poznata još prvim ljudskim zajednicama, a osim Sibira može se naći u još nekim hladnim krajevima severne hemisfere, kao što su Skandinavija i Kanada. To može da potvrdi i čuveni Eci, odlično očuvana mumija čoveka koji je živeo oko 3300. godine pre nove ere, pronađena 1991. u austrijskim Alpima. Otkriveno je da je „Ledeni čovek“ u svojoj torbi nosio upravo - čagu.

Zbog čega je ova neobična gljiva bila toliko interesantna još u praskozorje civilizacije? Kakve tajne krije? Ili je možda bolje pitanje kakve moći poseduje, pa je bila na tako visokoj ceni?

LEKOVITA PEČURKA BILA JE POZNATA I PRVIM LJUDSKIM ZAJEDNICAMA

Ako je zateknete negde u šumi, obično na stablu breze, i ako niste upućeni u priču, pomislićete da je to samo izgoreli deo drveta. Iako u suštini parazit, pred vama je jedna od najlekovitijih poznatih biljaka.

To crno što prvo upada u oči nije telo gljive, već sklerocijum, kompaktna masa koja joj služi sa preživljavanje u određenim vremenskim uslovima, u ovom slučaju baš oštrim. Velika količina melanina daje mu boju uglja.

Ksenia Shestakova/Shutterstock

 

Rusima, skandinavskim narodima i starosedeocima Severne Amerike čaga je poznata vekovima. Naziv potiče od reči „čaga“, što na staroruskom znači pečurka. Širu popularnost dostigla je tokom 16. i 17. veka, kada se pominje kao lek za razne bolesti u medicinskim knjigama Rusije, Severne i Istočne Evrope.

Narodno predanje kaže da je zahvaljujući njoj veliki kijevski knez Vladimir II u 11. veku izlečio rak na usnama.

Šezdesetih godina prošlog stoleća o čagi je pisao i književnik i nobelovac Aleksandar Solženjicin. Bila je jedna od junakinja njegovog romana „Odeljenje za rak“. Otprilike u isto vreme počinju i ozbiljnija naučna istraživanja. Sva su mogla da potvrde isto – da je čaga zaista lekovita. Danas se koristi u celom svetu.

ORIGINALNI 100 % EKSTRAKT DIVLJE ČAGE – ADAPTOGENI SUPERHEROJ

Na tržištu postoji mnogo preparata čage, bilo da je reč o čajevima, praškovima, tinkturama, ekstraktima ili kapsulama. Kvalitetna se prepoznaje po količini polisaharida, beta-glukana i hromogenskog kompleksa. Zato je originalni 100 % ekstrakt, koji vam predstavljamo, najbolji za organizam.

Za razliku od sirove, ekstrakt sibirske čage sadrži pomenute biološke supstance u aktiviranom obliku koji naše telo može da svari. Prema ruskim standardima, ključan je procenat hromogenskog kompleksa koji mora da bude najmanje 10%. On obezbeđuje visok udeo antioksidanasa. Sto posto čist ekstrakt ima čak 57% hromogenskog kompleksa.

Promo

 

Čaga spada u grupu retkih adaptogenih biljaka. Adaptogeni pomažu telu da se prilagodi i ponovo kalibrira u zavisnosti od okruženja. Tako, na primer, mogu da pomognu da se smirite u stresnim situacijama ili da vam uliju energiju kada ste umorni. Ova svojstva povećavaju sposobnost organizma da se bori protiv loših efekata anksioznosti, umora i depresije povezane sa stresom.

Niko od nas nije imun na pritiske savremenog života, bilo da se radi o poslu, svakodnevnim problemima i sličnim pritiscima. Kad telo doživi stres, ono oslobađa adrenalin, kortizol i druge hormone. Ti hormoni stimulišu odgovor na stres, povećavaju metabolizam i svu raspoloživu energiju koriste za rad mozga i performanse mišića.

U malim dozama to može biti veoma korisno, jer se povećavaju produktivnost i snaga. Međutim, u slučajevima hroničnog ili dugotrajnog stresa, može da ode u drugu krajnost. Umor, anksioznost, oslabljen imuni sistem i ugroženo mentalno zdravlje samo su neke od posledica.

Biljni adaptogeni koje čaga sadrži stimulišu nervni sistem drugačije od kofeina i drugih konvencionalnih stimulansa. Naime, sa adaptogenima telo i dalje pokreće odgovarajući odgovor na stresni događaj, ali promene u funkciji ćelija koje rezultiraju su umerenije i imaju manje štetnih efekata.

Tatiana Bralnina/Shutterstock

 

OBNAVLJA NERVNI SISTEM I JAČA IMUNITET

Čaga je bogata antioksidansima, triterpenoidima, polisaharidima, fenolnim jedinjenjima, melaninima, a sadrži i procenat betulinske kiseline, izuzetno korisne u borbi protiv raka. Tu je i dismutaza, proteinski enzim koji ubrzava tok lečenja, održava telo vitalnim i usporava proces starenja.

Ova superpečurka organizmu daje izdržljivost, a takođe može da podstakne proizvodnju citokina, proteina koji igraju vitalnu ulogu u stimulaciji belih krvnih zrnaca i na prvoj su liniji odbrane imunog sistema od niza bolesti. Drugim rečima, ekstrakt divlje čage pomaže u borbi protiv infekcija, od manjih prehlada i upala do bolesti opasnih po život.

Promo

Komentari. (0)

Loading