Mila Turajlić sa filmom "Druga strana svega" osvojila tri nagrade u Zagrebu

Autor:

05.03.2018 11:20

Foto:

Foto:



Dugometražni dokumentarni film Mile Turajić "Druga strana svega" dobio je tri nagrade na sinoć završenom 14. Festivalu dokumentarnog filma "ZagrebDox", saopštio je Filmski centar Srbije.
"Druga strana svega" proglašena je najboljim regionalnim filmom, a osvojio je HT nagradu publike i nagradu FIPRESCI.

Festival autorskog filma: Premijera filma “Druga strana svega” Mile Turajlić

U obrazloženju prvopomenute nagrade žiri je istakao da je to "film koji tečno gradi pripovest o potpunim suprotnostima spajajući svakodnevno i epsko".

- Intimni prizori odnosa majke i ćerke odvijaju se ispred kulisa turbulentne istorije zemlje u stalnom prevratu. Na nas je utisak ostavila jasna struktura složene radnje i osećajnost s kojom su dočarani veliki dokumentarni trenuci - stoji u obrazloženju.

FIPRESCI žiri je primetio da je reč o časnoj ženi koja ne misli da je zaslužila počasti.

- Stan koji nikada nije trebalo da bude stan, nego je postojao takav kakav je 70 godina, pragmatičnost koja je postala strast na političkoj pozornici. Film Mile Turajlić pre svega zbližava, otkriva i donosi sklad - naveo je žiri Međunarodnog udruženja kritičara FIPRESCI.

A post shared by Mila Turajlic (@dissimila.rs) on Oct 22, 2017 at 11:54am PDT


Film Mile Turajlić je jesenas proglašen najboljim dugometražnim filmom na najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma - IDFA, a nastao je kao kooprodukcija Srbije, Francuske i HBO Europe.

To je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom, a podržali su ga i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Eurimages, CNC - Cinemas du monde, Doha Film Institute i Filmski centar Srbije.

Maja Gašić

Autor