Festival autorskog filma: Premijera filma "Druga strana svega" Mile Turajlić

Autor:

30.11.2017 12:03

Foto:

Foto:



Nakon svetske premijere na prestižnom filmskom festivalu u Torontu, njujorške premijere  i osvojene glavne nagrade na najvažnijem festivalu dokumentarnog filma IDFA, u Amsterdamu, novi film "Druga stana svega" rediteljke Mile Turajlić sinoć je u Centru "Sava" premijerno prikazan i domaćoj publici u okviru Festivala autorskog filma.

U duhu crnog talasa i bunta ’67: Otvoren 23. Festival autorskog filma

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti, otkrivaju istoriju te porodice i burnu političku prošlost naše zemlje.

Kroz intimne razgovore majke i ćerke, dokumentarni film "Druga strana svega" ispituje ishode političkog angažovanja u vremenu nacionalizma, građanskog rata i diktature. Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke (istaknute univerzitetske profesorke Slobodanke Turajlić) o njenoj borbi i razočarenjima, hronika jedne porodice postaje i portret jednog društva tokom političkih nemira i postavlja pitanje da li, i kako nove generacije nastavljaju i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.

Rediteljka, domaćoj publici poznata po svom debitantskom filmu "Cinema Komunisto", svoje drugo ostvarenje snimala je više od 5 godina.

Beogradskoj premijeri na Festivalu autorskog filma prisustvovao je veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera javnog života.

Maja Gašić

Autor