Veče za Miću Markovića: Omaž slavnom autoru u okviru Beogradskog džez festivala

Autor:

16.08.2017 16:57

Foto:

Foto:



Memorijalno veče u znak sećanja na Milivoja Miću Markovića, legendu našeg džeza, biće održano 25. oktobra u Domu omladine Beograda u okviru Beogradskog džez festivala.

- Ovo veče, koje se organizuje dan pre početka festivala, biće prisećanje na to kakav je trag Marković sa svojim saradnicima ostavio u našoj kulturi, kao i da pokažemo da Miću nećemo nikada zaboraviti. Biće to prilika da kao društvo Mići priredimo poslednji pozdrav uz njegove “Otpisane” - najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Poslednji pozdrav velikanu: Sahranjen Milivoje Mića Marković

U čast svestranog Markovića, klarinetiste, saksofoniste, kompozitora, aranžera i publiciste, nastupiće Big bend RTS-a i Muzička škola “Stanković”. Biće prikazan i film o poslednjem koncertu legendarnog Seksteta Marković-Gut koji je nastupio 2009. godine na otvaranju jubilarnog 25. Beogradskog džez festivala.

Dugogodišnji umetnički direktor ove manifestacije, Marković je prošle godine imenovan za doživotnog člana Odbora i počasnog stanovnika “Džez planete”. Krajem juna, nekoliko nedelja pred smrt, uspešno je “utegao” program ovogodišnjeg 33. festivala.

KAKO GRME OTPISANI

Mesto u istoriji Markoviću je obezbedila tema za film i TV seriju “Otpisani”, koju je napisao 1972. godine po želji reditelja Aleksandra Đorđevića.

- Obišao sam ih na snimanju i popričao s Vojom Brajevićem i Draganom Nikolićem. Rekli su mi da snimaju dinamičnu seriju i na osnovu toga osmislio sam čuvenu bas deonicu. Muzika je snimljena na mikseti koja je ručno pravljena i imala je keramičke cevi. Zato i danas tako grmi muzika kada se “Otpisani” emituju na televiziji - rekao je jednom prilikom Marković.

Maja Gašić

Autor