Premijera komada "Severoistok": Priča o terorizmu u Bitef teatru (foto)

Autor:

15.04.2018 15:33

Foto:

Foto:



S rediteljskim potpisom Jane Maričić na sceni Bitef teatra premijerno je izvedena predstava "Severoistok" Torstena Buhštajnera.

U predstavi igraju: Katarina Žutić, Jovana Gavrilović i Milica Janevski, scenografiju potpisuje Jasmina Holbus, kostimografiju Adrijana Pajić a muziku Božidar Obradinović.

Tri vrsne glumice zanimljivih umetničkih profila dočarale su scensku priču nastalu po istinitim svedočenjima preživelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002, kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno pozorište i zahtevala da Rusi povuku svoje trupe iz Groznog. Ukratko: Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka koja je spasavala žrtve, iznose svoja potresna sećanja i ponovo ih proživljavaju.

-Ove priče kreiramo suptilnim pozorišnim jezikom, insistirajući na istinitosti i tananosti ljudskih osećanja, a ne na političkom kontekstu događaja - kaže umetnička ekipa i dodaje:

-Terorizam je suviše važna i prisutna pojava da bismo ga samo površno osuđivali - mi priznajemo njegovu prisutnost na celoj planeti i bavimo se složenim mehanizmima straha.

Komad "Severoistok" premijerno je izveden 2006. godine u pozorištu Royal dramaten u Stokholmu, preveden je na 14 jezika i izveden u 22 države.