Ju Nesbe: Kad pisac ima privilegiju da ponovo piše Šekspirovog "Magbeta"

Autor:

07.05.2018 17:04

Foto:

Foto:



Istaknuti norveški pisac trilera Ju Nesbe stigao je u Beograd i u knjižari Delfi u Studentskom kulturnog centru predstavio svoj najnoviji roman "Magbet", reinterpretaciju dela Vilijama Šekspira.

Brojni poštovaoci njegovih dela i novinari dočekali su Nesbea u beogradskoj knjižari, a on je tom prilikom kazao da je to posle 40 godina njegova druga poseta Beogradu, i dodao da ga je železnička stanica podsetila na ranije periode.

Објава коју дели Jo Nesbø (@jonesbo_author) дана 4. Окт 2016. у 11:21 PDT

Govoreći o ponudi da reintepretira jedno Šekspirovo delo, Nesbe je na konferenciji za medije kazao da mu se na početku ta ideja nije svidela.

-Moja prva reakcija je bila 'hvala vam na ponudi, ali ne hvala'. Kao pisac imate privilegiju da spavate koliko hoćete i da svoju malu ideju gledate kako raste i postaje priča. To se dosta kosi sa time kada vam neko kaže šta da radite -rekao je Nesbe i dodao da je onda shvatio da može da bira koje će Šekspirovo delo da radi i da je želeo da to bude "Magbet".

-U pisanju nisam koristio nijednu reč iz originala, već sam samo gledao skelet, strukturu priče i napisao svoju priču. Moj 'Magbet' je duži, jer sam dodao neke stvari, ali ništa nisam ubacio što nije postojalo u Šekspirovom komadu -kazao je norveški pisac.