Emotivno putovanje u prošlost: Svečano otvorena izložba Mladena Jagušta u Kući kralja Petra

Autor:

20.03.2018 10:00

Foto:

Foto:



Treća samostalna izložba slika Mladena Jagušta (94), maestra, dirigenta i profesora, svečano je otvorena juče u Kući kralja Petra Prvog. Na izložbi je predstavljeno više od 40 radova, nastalih uglavnom poslednjih godina.

Maestro, dirigent i profesor Mladen Jagušt rođen je u Šunji u Hrvatskoj, a najveći deo života proveo je u Srbiji. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kragujevcu. Violinu je počeo da uči u šestoj a klavir u osmoj godini. Iako je imao sve uslove da se upiše na Likovnu akademiju odlučio se za Muzičku i nju je završio u Zagrebu. Iza sebe ima zavidnu muzičku karijeru i kao dirigent, korepetitor i profesor. Četkicu i boje nije nikad ostavljao po strani.

Kada god je imao vremena rađala se nova realistična slika kao doživljaj pejzažima u kome je bio na odmoru. Sada slika po sećanju i fotografijama koje mu vraćaju emocije iz mladosti i lepo provedene trenutke sa porodicom. Obišao je ceo svet i dobio brojna priznanja i nagrade.

Na otvaranju izložbe koja će trajati  do 24. marta 2018. godine, svirao je kamerni ansambl "Binički", orkestar pred kojim je Jagušt tako često stajao, pre nego što je trajno odložio dirigentsku palicu i prihvatio slikarsku četkicu.

Maja Gašić

Autor