Maja Volk

Jugoslavija ju je obožavala: Ova čuvena glumica je majka Maje Volk (foto)

Autor:

10.06.2024 21:16

Foto: Petar Đorđević

Foto: Petar Đorđević

Majka Maje Volk je čuvena glumica, njena fotografija je pred vamaKnjiževnica Maja Volk poznata je kao dama britkog jezika koja svojim izjavama izaziva oprečne reakcije domaće javnosti.

Ipak, o privatnom životu retko govori pa malo ko zna da je majka Maje Volk bila čuvena glumica.

Boško Karanović

 

Naime, majka Maje Volk, Mirjana Kodžić, bila je velika zvezda nekadašnje Jugoslavije, a uloge koje je ostvarila, kako u pozorištu tako i na televiziji, mnogi još pamte. 

Pročitajte Ispovest Maje Volk ledi krv u žilama - Surovo su me kažnjavali višečasovnim batinama...

Majka Maje Volk rođena je u Beogradu 1928. godine u uglednoj trgovačkoj porodici.

Pre nego što je uplovila u glumačke vode, završila je Muzičku školu i Muzičku akademiju, ali i diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Bila je prvakinja drame u nekoliko pozorišta i u svakom je nosila klasičan repertoar. Igrala je u brojnim televizijskim serijama, nezaboravna je kao Ana Šumović u „Pozorištu u kući” i gospođa Agatonović u filmu „Nije nego”.

Napisala je niz radio-drama koje su izvedene na Radio-Beogradu i autor je deset romana. Ljubav prema umetnosti kasnije je prenela i na svoju naslednicu na koju je do poslednjeg daha bila neizmerno ponosna. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Volk (@majazmaja59)

 

Majka Maje Volk preminula je u Beogradu 19. jula 2004. godine, a sećanje na nju književnica često evocira na društvenim mrežama, objavljujući fotografije iz porodičnog albuma.

Pročitajte Maja Volk postala baka drugi put, bebino ime ima posebnu simboliku, čestitamo

Sudeći po starim slikama, Maja likom podseća na pokojnu majku, a koliko joj je njen odlazak teško pao, svedoče reči koje je pre nekoliko godina napisala na Instagramu. 

- Danas je 14 godina od mamine smrti i trenutka kad sam od bola sebi napravila rak. Ali da nije toga bilo, ne bih bila tu gde sam, i šta sam.

A ona je sve vreme tu, kad god se pogledam u ogledalo, ja je vidim - napisala je tada Maja.

Komentari. (0)

Loading