Đorđe Balašević

"Ne lomite mi bagrenje" krije veliku tugu, posle te noći samo je rekao: Napisao sam jednu posebnu pesmu

Autor:

13.04.2024 19:20

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Pesma Đorđa Balaševića koju generacije obožavaju krije snažnu porukuVeliki Đorđe Balašević napustio nas je zauvek pre tri godine. Umetnik je iza sebe ostavio veliki broj numera koje će živeti zauvek, a pesma "Ne lomite mi bagrenje" je jedna od njih.

Ova pesma Đorđa Balaševića krije zanimljivu pozadinu, a Vuk Žugić, dugogodišnji direktor Kulturnog programa “Sava centra”, ispričao je kako je nastala.

Antonio Ahel/ATAImages

 

- Đorđe Balašević je po običaju bio u “Sava centru”, dogovarali smo te tradicionalne novogodišnje koncerte. Šta je ovde bitno.

Sektor za kulturu se nalazi iznad velike dvorane, povezan je kabinetom iz kojeg smo mi pratili koncerte, i on je došao da potpiše ugovor za novogodišnje koncerte.

I tada je bila glavna vest da dolazi voz naših građana sa Kosova koji žele da ih neko primi iz rukovodstva naše zemlje zbog svega onog što se njima i u njihovim životima dešavalo.

I, negde, dok smo mi pričali uz dogovore oko novogodišnjih koncerata, u tom rukovodstvu pao je dogovor gde mogu da ih prime zbog broja ljudi, da to bude u velikoj dvorani “Sava centra”.

Pročitajte Pored Olivere, Đole je do kraja života voleo ovu poznatu damu, posvetio joj je najlepšu pesmu

- Mi to nismo ni znali dok neko nije ušao. I neko kaže, puni se sala ljudima koji su došli sa Kosova, zaista, najšireg dijapazona starosti.

I Đole je rekao: “Hajde da vidimo, da to posmatramo”, pošto zna da postoji ta kabina. Za stolom su bili tadašnje rukovodstvo države, a u punoj sali građani, naši Srbi sa Kosova. I oni su izlazili jedan po jedan i pričali stvarno strašne životne priče.

Zaista je to bilo dirljivo. Jedan veliki čovek Balašević Đorđe je to slušao četiri sata. Mi smo se pozdravili, ugovor je bio potpisan, i on se javio posle nekoliko dana i rekao mi: “Napisao sam jednu posebnu pesmu”.

Ta pesma je bila “Ne lomite mi bagrenje”. Dugo su je povezivali samo sa Kosovom i stradanjem Srba na Kosovu, ali ona je kao i sve jednog filozofskog, metaforičnog značenja.

Ne lomite mi život, bilo gde i bilo kome. Ne lomite ono najlepše što osećam prema svojim ljubavima, prema svom bagrenju, prema svemu što su naši životi - rekao je Žugić o pesmi Đorđa Balaševića.

Ne lomite mi bagrenje

Verujem, cenjeni sude
Da dobro poznaješ ljude
Vi barem imate posla
Jer ćud je ćud, a sud je sud

Verujem, cenjena glavo
Da si i učio pravo
Da svakom sudiš pošteno
Jer čast je čast, a vlast je vlast

I sve po zakonu, za to sam prvi

Ne bi bilo ove krvi
Da je bilo sve po zakonu...

Komentari. (0)

Loading