Žarko Laušević

Ovaj datum na ploči isti je kao kad sam ja ubio dva čoveka... Svetozar Cvetković rasplakao govorom na Žarkovoj komemoraciji

Autor:

20.11.2023 12:37

Foto: ATA Images

Foto: ATA Images

Govor Svetozara Cvetkovića na komemoraciji povodom smrti Žarka Lauševića rasplakao sve u sali



Danas je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u 11 časova održana komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića.

Supruga Anita, deca Asja, Dušan i Jana, brojne kolege i prijatelji odali su poslednju počast prerano preminulom glumcu.

O Žarku su govorili mnogi, a govor Svetozara Cvetkovića rasplakao je svakog u velikoj sali Lauševićevog matičnog teatra.

Ata Images

 

Žarko i Svetozar nebrojano puta delili su kadar ili pozorišnu scenu, pa se glumac prisećao raznih zajedničkih anegdota. 

Govor Svetozara Cvetkovića bio je podeljen, kako je on to rekao u četiri čina, tačnije četiri situacije koje će večno pamtiti kada se pomene Žarkovo ime.

Govor Svetozara Cvetkovića rasplakao sve u velikoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Posle četvrtog čina, odnosno četvrte anegdote, u sali je nastao muk. Nekoliko sekundi kasnije, suze i jecaji odzvanjali su dok je glumac stojao mirno posle završenog govora. 

Ata Images

 

- Snimali smo i spavali u Trebinju, a finalnu scenu „Noža“ snimali smo u Hercegovini. Scena međusobnog prepoznavanja braće, pa spojene u poslednjem ratu.

Pročitajte Poslednji aplauz, najvećem - Porodica i kolege skrhani bolom na komemoraciji Žarku Lauševiću

- Uzbudljivo i dosta ekspresivno gazimo po sceni, a ulazi policija da nas razdvaja jer misli da se radi o porodičnoj sceni. Žarko me zove da mi pokaže nešto. Ploča je od belog kamena, a crnim slovima je uklesano: „Ovde je granata usmrtila mog sina i njegovog najboljeg druga, ploču postavlja otac“.

Ata Images

 

Kaže on meni: „Vidiš, ovaj datum na ploči je isti kao i kada sam ja ubio dva čoveka. A otac koji se potpisao na ploči isto se zove kao jedan od mladića koji je ubijen. Ceo dan snimamo ovde, to mi ne da mira.“ Nikada više nismo pomenuli. Kad god gledam tu scenu, zapitam se šta se to zadesilo sa tim mladićima i onima iz kafića - završen je govor Svetozara Cvetkovića, prenosi „Kurir“.

Komentari. (0)

Loading