Sultanija Hurem

U seriji je svi znamo kao riđokosu zavodnicu... Evo kako je izgledala prava Hurem (foto)

Autor:

17.09.2023 20:00

Foto:

Foto:

Sultanija Hurem izgledala je ovako



Sultanija Hurem je lepotica koja je menjala tok istorije i očarala mnoge, ali i onog najmoćnijeg – Sulejmana Veličanstvenog.

Zahvaljujući svojoj lepoti dobila je sve što je želela i menjala je svet.

TIMS promo

 

Sultanija Hurem bila je majka šestoro sultanove dece – Sultana Selima II, naslednika Sulejmana I, Mihrimah sultanije kao i prinčeva Mehmeta, Abdulaha, Bajazida i Džihangira.

Smatra se najmoćnijom ženom ne samo Osmanskog carstva, već u istoriji čovečanstva, a igrala vodeću ulogu u državnim poslovima.

Na malim ekranima ovekovečila je Merjem Uzerli, a evo šta o sultaniji govore istorijski izvori.

Pročitajte Od egzotične brinete, do fatalne plavuše - Transformacija sultanije Mahidevran je neverovatna (foto)

Sultanija Hurem poznata je i kao Rokselana, međutim, njeno pravo ime, kao i detinjstvo, nisu sasvim poznati. Pretpostavlja se da se zvala Anastasija ili Aleksandra. Bila je poreklom iz Poljskog kraljevstva, sa teritorije današnje Ukrajine.

Kao i mnoge njene zemljakinje, za kojima je u Carigradu (Istanbulu) bila velika potražnja, Rokselana je ili kao ukradena robinja ili zato što su je roditelji prodali (što je bila česta pojava u Rusiji) odvedena kao belo roblje u Osmansko carstvo.

TIMS

 

Ibrahim-paša je, iz zahvalnosti, svom prijatelju sultanu Sulejmanu I poklonio mladu Rokselanu. Ona se našla u haremu koji je obuhvatao oko 300 robinja, ali se svejedno brzo upala u oči sultanu Sulejmanu. Jednom kada je prošla čuvenim "zlatnim putem" do sultanovih odaja, nije ih napuštala.

Pročitajte Postao je neverovatan frajer i odmah zaveo nju - Oženio se Zumbul aga, o mladi svi pričaju (video)

Kako je izgledala prava Hurem pitaju se mnogi?

Na mnogobrojnim slikama ovekovečili su je mnogi umetnici prema onome kako je opisivana, iako njene fotografije, niti pravi portret ne postoji.

Wikipedia Maurice Fleiser

 

Rokselana je imala vatreno crvenu kosu. Opisana je kao nežna, vitka, ljupka i očaravajuća. Uz to je bila veoma inteligentna, promućurna i vesela. Po prirodi borbena, lukava, vešta u manipulisanju ljudima, umiljata kao jagnje i opasna kao vuk, donela je odluku da postane gospodarica.

Pročitajte Ovo je zaista ona - Iznenadićete se kako danas izgleda Nigar Kalfa (foto)

Njena harizma je privlačila svakoga u haremu, zbog čega je brzo i dobila ime “Hurem”, što znači “nasmejana”. Sulejmana Veličanstvenog verovatno je zavela inteligencijom, duhovitošću i veoma strastvenom prirodom.

Wikipedia

 

Lik sultanije Hurem inspirisao je umetnike vekovima. Riđokosa lepotica naglašenih oblina koje bude maštu. Tako je uglavnom prikazuju bakrorezi i platna umetnika srednjeg veka, piše Stil.rs.

Komentari. (0)

Loading