Milena Lasić

Putovanje iz snova: Milena Lasić sa suprugom i sinom u gradu ljubavi, Nikolas baš uživa (foto)

Autor:

20.08.2023 16:40

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

U gradu Romea i Julije slikarka Milena Lasić podsetila se kako je ljubav najlepša i najjača emocija



U gradu Romea i Julije slikarka Milena Lasić podsetila se kako je ljubav najlepša i najjača emocija, opijala se lepotom građevina još iz antičkog doba, trčala sa sinom širokim trgovima i ulicama i na obližnjem jezeru Garda, najvećem u Italiji, bila opčinjena pogledom koji se pruža iz restorana na njegovim obalama
 

Italija je uvek moj izbor kada se radi o putovanjima, iznova i iznova. Svaki obilazak ove zemlje učini da se kući vratim s mnogo pozitivne energije, estetski oplemenjena, što mi je kao umetnici vrlo bitno. Ovoga puta sam sa suprugom i sinom bila u Veroni.

Privatni album

 

Kada kažete Verona, prvo što vam pada na pamet jeste ljubav Romea i Julije po kojoj je grad poznat u čitavom svetu.

Kao i svaki turista, pohitala sam ka Julijinoj terasi i statui, ne bih li je dodirnula i zamislila želju.

Pročitajte Danas bi slavila 42. rođendan - Poginula je na istom mestu kao Toše, naš poznati glumac za njom je dugo patio

Bilo bi pretenciozno da komentarišem Šekspirovo čuveno delo, ali kada sam ukratko objašnjavala mojoj devetogodišnjoj bratanici odnos Romea i Julije, morala sam da se osvrnem na to da je ljubav najlepša i najjača emocija na planeti i da se one velike teško prebolevaju.

Shutterstock

 

Ipak, naglasila sam da život nikako ne treba da se gubi zbog toga jer me je pomalo brinulo kako će dete to doživeti.

Inače mi je bilo predivno da vidim toliko zaljubljenih parova kako čekaju u redu da napišu svoja imena na zidu i od srca sam im u sebi poželela da se zajedno vrate na isto mesto kroz neko vreme.

Verona je pre svega grad duge istorije, godinama je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine i ima veoma dobro očuvano gradsko jezgro.

Shutterstock

 

Arhitektura potpada pod starorimski stil, sa nekoliko sačuvanih antičkih zdanja, mnogo je autentičnih crkava, trgova i raskošnih palata, kao i građevina od ružičaste cigle.

Verona poseduje prepoznatljivu Arenu

Kroz grad protiče reka Adiđe na kojoj se nalaze prelepi mostovi koji su posebno zanimljivi turistima. Pored Romea i Julije, veliko obeležje Verone je Arena, koja potiče iz prvog veka nove ere.

Nekada je mogla da primi 22 hiljade ljudi, a danas je treći po veličini sačuvani rimski amfiteatar i jedna od najbolje konzerviranih antičkih građevina na svetu.

U moderno doba koristi se za razne priredbe i spektakle svetski poznatih muzičkih zvezda.

Shutterstock

 

Ovoga puta nismo stigli da odemo u operu, u kojoj sam bila tokom prethodnog boravka u Veroni, i moram da kažem da je to vizuelno-muzički događaj, raj za oči, uši i dušu.

Pročitajte Milena i Frano Lasić - Nikolas najlakše zaspi uz zvuk fena

Čak i ako niste ljubitelj opere, u ovoj ćete uživati.

Trg Erbe je glavno sedište grada, nezaobilazno mesto gde smo pravili pauze od šetnje i okrepljivali se najlepšim italijanskim sladoledima.

Privatni album

 

Mog sina Nikolasa najviše raduju trgovi i prostrane ulice, gde se gužva koju prave turisti ne oseća previše, jer tu može da trčkara na sve strane.

Neretko zastanemo i u parkovima.

Jezero sa pet ostrva 

Jezero Garda nalazi se na samo dvadesetak kilometara zapadno od Verone i logično je da je ono bilo naša sledeća stanica.

To je čarobno mesto, pre svega zbog čistoće, bistrine i boje tog prelepog i najvećeg jezera u Italiji. Interesantno je da je dugačko 51, ali široko samo 17 kilometara na najširoj tački na jugu. Ima pet ostrva, najveće je Garda, na kome se uzdiže prelepi dvorac iz XVIII veka.

Shutterstock

 

Na jezeru se svakog prvog vikenda u septembru održava jedriličarska regata na kojoj učestvuje više od 300 jedrilica iz celog sveta.

Duž njegovih obala nanizani su brojni restorani u kojima možete da sedite i divite se pogledu. Za ljubitelje šopinga, tu su i silne radnjice sa odećom.

Pročitajte Milena Lasić mužu stala u zaštitu - Mnogi bi sve dali da su kao Frane

Okruženje je idealno za odmor, postoje i delovi gde se ljudi kupaju, i atmosfera je toliko opuštajuća da su svi nasmejani. Naselja na jezeru kao što su Sirmione, Gardone i Manerba opčinjavaju lepotom.

I za kraj uvek isti zaključak, u Italiju bih se neprestano vraćala sa osmehom na licu.

Shutterstock

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading