Biljana Vilimon

Iskrena do srži: Biljana Vilimon barem jednom sedmično ovu stvar zaboravi, odmah je baca u smeće

Autor:

19.08.2023 19:00

Foto: Emil Čonkić

Foto: Emil Čonkić

Slikarka Biljana Vilimon sanja danju jer tako stvarnost oblikuje po svojoj želji, zaobilazi i muškarce i žene koji lažu, a od muzike bira - cvrkut ptica u svom dvorišu



Biljana Vilimon - Razotkrivanje

Zašto poslednjih godina izbegavate javna dešavanja?

- Zato što su - javna. Takva mesta mi više ne prijaju. Ne mislim da nešto značajno propuštam, niti vidim da neko plače što se ja na nekom događaju nisam pojavila.

Šta sanjate poslednjih dana?

- Sanjam oduvek. Ali ne noću, ja sanjam danju. To je najbolji način da stvarnost oblikujem po svojoj želji.

Kako volite da obradujete unuke?

- Dunju i Zoju obradujem lako - kad ništa ne skuvam za njih. U vreme korone, kad sam bila primorana da poštujem karantin, njihova radost bila je ogromna. “Divno, sad baba neće donositi one svoje odvratne potaže”, bilo je prvo što su rekle svojoj mami.

Emil Čonkić

 

A ćerku?

- Za Aleksandru je potrebno malo više truda - da joj ne unosim paniku. Zašto su deca napolju, zašto voze rolere? Da li su naučile da koče i da li su kočnice ispravne?

Zašto su sele na bicikle, zar nije bolje da šetaju? Sigurnije je da voze sanke nego skije i bord. Šta će na stazi? Uspinjača? Ne, nikako, otkačiće se korpa! Jao, opet more, a ima ajkula, zar nije bolje da se kupaju u bazenu? Etno selo? Ne, molim te! Tamo je prepuno zmija, a Dunja i Zoja vole zmije.

Pročitajte Fatalna ljubav Biljane Vilimon - Kada se spoje dve duše

Nije to tropikarijum pa da zmije obavijaju oko vrata, objasni im, molim te... Jašu konje? I skaču preko prepona? Ti nisi normalna, nek se igraju žmurke, nek skaču preko vijače, evo im papir da crtaju... Jadna moja Aleksandra, nikad je neću obradovati.

Koliko traju vaši telefonski razgovori s prijateljicama?

- Pitajte Zdravka Šotru. On štopuje vreme kad Neda i ja pričamo, s njom se čujem najčešće u toku dana. S Radom Stanković je kao s mojom Aleksandrom, sve se kaže u nekoliko reči, što meni teško pada. Volim da razglabam, pa mi se često učini da su prekinule vezu.

Najkorisniji poklon koji ste dobili?

- Džezva za čaj od Nede. Barem jednom sedmično zaboravim džezvu na ringli i bacim je u smeće. Pošto Neda zna moje muke kad treba da nađem novu, odgovarajuću, što uključuje i određeni dizajn.

Pre neki dan sam je blagosiljala kad sam se setila da imam rezervnu zahvaljujući njoj.

Marija Ćalić

 

Ko više laže, muškarci ili žene?

- Volim samo istinu, pa zaobilazim i muškarce i žene koji lažu. To je razlog što ne znam statistiku.

Koju muziku slušate u poslednje vreme?

- Cvrkut ptica iz mog dvorišta. U centru grada, to je u današnje vreme, u ovoj našoj tužnoj Srbiji, najlepša muzika.

Vaš najveći porok?

- Za neke je porok to što nemam poroke. Kako jednom reče jedan poznati čovek kojem sam se diskretno udvarala: “Preko glave mi je tih besporočnih.”  

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading