Kralj Čarls

Krunisan kralj Čarls: Za ovo se spremao sedamdeset godina

Autor:

06.05.2023 13:45

Foto: WPA Pool GettyImages

Foto: WPA Pool GettyImages

Kralj Čarls krunisan u Vestminsterskoj opatiji, važnu ulogu imao i njegov unuk, princ Džordž



Kralj Čarls krunisan je na svečanoj ceremoniji u Londonu. On se sa suprugom Kamilom dovezao od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije zlatnom kočijom Diamond Jubilee na svečanu ceremoniju krunisanja. Povorku je, kako se procenjuje, na ulicama Londona ispratilo blizu dva miliona ljudi.

Pročitajte Odluka kralja Čarlsa razbesnela Britaniju- Oduzima Hariju i Megan najvrednije, kao da nema srca

WPA Pool GettyImages

 

Kraljevsku krunu dobio je od kenterberijskog nadbiskupa Džastina Velbija, uz povuke "Bože, sačuvaj kralja".  Kralj Čarls postao je sedmi monarh koji je poneo zlatnu krunu Svetog Edvarda, a svečani čin propratila su crkvena zvona koja su se čula širom Londona. Uručena su mu i vladarska obeležja- krunske mamuze, vladarska kugla, prste, žezlo i dve narukvice. Prethodno se kralj zakleo na Bibliji. 

WPA Pool Getty images

 

- Kralju kraljeva i Gospodu nad gospodarima, blagoslovi, molimo te, ovu krunu, i tako posveti slugu svoga Čarlsa, na čiju glavu je danas stavljaš u znak kraljevskog veličanstva, da bude ovenčan tvojom milostivom naklonošću i ispunjen obiljem milosti i svih kneževskih vrlina; kroz Njega koji živi i vlada nad svim stvarima, jedan Bog, u vekove vekova. Amin- rekao je kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi. 

U Vestminstersku opatiju pre monarha stigli su članovi kraljevske porodice, među kojima i njegov sin Hari, koji je došao bez supruge Megan Markl. Stariji sin Vilijam je sa suprugom Kejt ušao o opatiju kao prethodnica kralja i kraljice Kamile. Njihov najstariji sin, princ Džordž, stajao je zajedno sa Kamilinim unucima- Lolom, Elizom, Gasom, Luisom i Fredijem. Neki od njih nosili su regalije - simbole kraljevske porodice poput krune, kugle i žezla, koji simbolizuju različite aspekte službe i odgovornosti monarha.

Pročitajte Rekla NE- Krunisanje kralja Čarlsa bez nje, mega popularna pevačica odbila da peva na svečanoj ceremoniji

WPA Pool Getty images

 

Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji propraćena je muzikom koju je odabrao kralj, sa 12 novonaručenih komada, uključujući jedan Endrjua Lojda Vebera i grčkom pravoslavnom muzikom u znak sećanja na kraljevog oca, princa Filipa.

Svečanosti su prisustvovale brojne poznate ličnosti, između ostalih kelgijski kraljevski par, Filip i Matilda, holandski Vilem-Aleksander i Maksima, španski Felipe i Leticija i švedki kralj  Karl XVI Gustav i prestolonaslednica princeza Viktorija. U Vestminsterskoj opatiji bili su i Ema Tompson, Megi Smit, Nik Kejv, Lajonel Riči i Kejti Peri koji će sutra i nastupiti na koncertu povodom krunisanja, koji će biti održan sutra.

WPA Pool Getty images

 

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading