Jelena i Branislav

Praznik u domu Jelene i Branislava Tomaševića: Uskrs u Gornjem Milanovcu i bogata šumadijska trpeza

Autor:

16.04.2023 20:00

Foto: Dalibor Danilović

Foto: Dalibor Danilović

Uskrs u domu Jelene i Branislava Tomaševića proslavlja se uz sve običaje i u krugu porodice



Mlada, uspešna, moderna porodica Tomašević Uskrs će proslavlja kao što su ih roditelji učili - u krugu najbliže familije, tradicionalno.

Jelena i Branislav Tomašević sa trojicom sinova svake godine uskršnje praznike slave u Gornjem Milanovcu.

Uz bogatu šumadijsku prazničnu trpezu okupiće se obe familije, jer i Tomaševići i Ivanovići Uskrs slave vekovima.

Pročitajte Sve pršti od izjava ljubavi - Jelena i Branislav Tomašević imaju mnogo razloga za slavlje

Luka Bošković

 

- U detinjstvu sam za ovaj praznik sa roditeljima i bratom uvek išao kod babe i dede u selo, ili su oni dolazili kod nas.

Moji su uvek poštovali uskršnji post, a onda su na prazniču trpezu iznosili raznovrsne šumadijske specijalitete, od pršute, sira i kajmaka do pečenja, salata i svakojakih drugih đakonija - kaže Branislav u jednom od intervjua za magazin Gloria. 

Kao dečak Branislav je, kao i njegovi sinovi, uživao u uskršnjim jajima. Od detinjstva su mu najlepša i najzanimljivija ona kuvana u lukovini. Nikada ga nisu privlačila jaja farbana veštačkim bojama.

Pročitajte Branislav Tomašević - Ljudi su danas zaboravili na poštenje, ljudskost i empatiju

ATA Images

 

- Najviše sam se radovao kad bih našao jaje na koje je baka stavila detelinu sa četiri lista ili neki cvet neobičnog oblika.

Imao sam i drvena, ali su mi mnogo interesantnija bila ona od koke misirke, jer su bila najtvrđa, pa sam pobeđivao svu decu. Sećam se kako sam tokom Uskrsa mogao da pojedem najmanje deset jaja dnevno i da mi ne pozli, inače mi je uvek bilo muka od njih.

Kako bi i njegovi sinovi osetili čaroliju uskršnjih praznika u Šumadiji, Branislav sa porodicom Uskrs slavi kod svojih roditelja u Gornjem Milanovcu.

ATA Images

 

- Praznici su najlepši kad smo svi na okupu - kaže Jelena. - I dok sam radila u inostranstvu, uvek sam za Uskrs dolazila kući. Sada oboje učimo decu kako bi trebalo da se raduju svakom prazniku koji je posvećen Bogu, i da su duhovne vrednosti mnogo važnije od materijalnih stvari.

Oni su presrećni kad se za praznike okupimo svi. Toplina koju osete, boje, šarena jaja, već im se urezala u pamćenje. Dešavlo se da nam Bogdan i Dušan, dok su bili mali, tokom godine za doručak traže uskršnja jaja - svojevremo je ispričala Jelena za naš magazin. 

Iako priznaje da nije baš neki ekspert za farbanje jaja, Jelena kaže da ima sklonosti ka likovnim umetnostima pa taj talenat koristi i za uskršnje dekoracije.

Dalibor Danilović

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading