Radoslav Graić

Otišao je jedan od najboljih: Preminuo Rade Graić, pesma "Mito bekrijo" nije bila izvorna već njegovo delo

Autor: Gloria.rs

20.03.2023 16:40

Foto: youtube printscreen

Foto: youtube printscreen

Pevač i kompozitor Radoslav Rade Graić preminuo je posle kraće bolesti u 92. godini u Beogradu, ostavio je ogroman trag u domaćoj muziciU Beogradu je u subotu posle kraće bolesti u 92. godini preminuo Radoslav Graić, kompozitor i dugogodišnji urednik u Radio-televiziji Srbije.

Radoslav Graić, pevač i kompozitor, rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini. Nasledivši muzički talenat od oca, često je pevao na školskim priredbama. Školovao se u Travniku, a gimnaziju je 1950. završio u Banjaluci, gde je uporedo pohađao i muzičku školu, piše RTS.

Pročitajte Nikom nije rekla - Preminula majka Ane Bekute, pevačica 40 dana ćutala i živela najveću bol (video)

printscreen youtube

 

U Beogradu je živeo od Drugog svetskog rata gde je i diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, ali i solo pevanje na Muzičkoj akademiji. Na predlog Dubravke Nešović, počeo je da peva u Horu Radio Beograda, a ubrzo je polagao i audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca, i tako postao vokalni solista narodne muzike u toj radio stanici.

Kada je Graić završio Muzičku akademiju, ponuđeno mu je da nastupa u operi. I pored nekoliko uspešnih proba, odlučio je da se ipak tada - posveti zabavnoj muzici.

Za pesmu "Mito Bekrijo" svi misle da je izvorna pesma

Ljubav prema komponovanju melodija u duhu narodnog melosa javila se posle prve pesme koju je napisao za duet Radulović - Jovanović. Od tada nastaju pesme za sva vremena: Doleteće beli golub, Imala sam drugaricu, Krčmarice još vina natoči, Žubor voda žuborila i mnoge druge, a pesma Mito bekrijo koju je proslavila Vasilija Radojčić, postala je toliko popularna da i danas mnogi misle da je izvorna pesma.

Pročitajte Bol Marijane Mateus je ogromna - Mama, za tvoj odlazak me nisi pripremila

Iako je najviše stvarao za vokalne soliste narodne muzike, bio je veoma uspešan i kao kompozitor zabavnih pesama koje je često i sam interpretirao.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za vokalno izvođenje i za kompozitorski rad.

Radoslav Graić, osim što je bio pevač, kompozitor, nekadašnji je muzički urednik Televizije Beograd. Uređivao je mnoge značajne emisije i serije, sve do odlaska u penziju.

U nedavnom Jutarnjem programu RTS gostovao je povodom reizdanja kompilacije "Vuče, vuče, bubo ljenja" na kojima su najčuvenije pesme za decu,, koje je komponovao Radoslav Graić a ispevane su na tekstove najčuvenijih domaćih pesnika za decu.

Tu su, starijima dobro poznate pesme "Lako je prutu", "Vuče, vuče, bubo lenja", "Još smeha deci", "Mate, mate,matika", "Meda i pčele" i druge.

Pročitajte Preminula glumica iz serije Kasandra, obožavali ste je (foto)

Radoslav Graić ostaće upamćen i kao pobednik prvog "Beogradskog proleća" 1961. godine, zajedno sa Đorđem Marjanovićem.

U braku sa Jelisavetom Nikolić bio  je od 1965. Sin Vladimir Graić je i sam kompozitor.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading