Roze Poze

Nastradao pevač legendarnog rokenrol benda: Progutala ga vatra

Autor:

05.03.2023 19:38

Foto: Youtube Screenshot

Foto: Youtube Screenshot

Željko Nikolić, frontmen benda Roze Poze tragično je nastradao u požaru



Osnivač, gitarista i pevač beogradskog rokenrol benda Roze Poze, Željko Nikolić tragično je nastradao noćas u 65. godini od posledica požara u svom stanu u Beogradu. Posle tolikih albuma i karijere, Željko Nikolić je, nažalost, završio na socijalnoj pomoći. Muzičar, koji poslednjih godina ne samo da nije bio sposoban da svira, već je bio nepokretan, mediji prenose noćas nažalost nije bio da stanju da se odbrani od vatre, praktično je izgoreo.

Pročitajte Preminuo frontmen benda Roze Poze Željko Nikolić

Youtube Screenshot

 

Željko je bio jako talentovan i među muzičarima izuzetno cenjen, kaže za Nova.rs Vlada Negovanović povodom tragične smrti frontmena grupe Roze poze.

Grupa Roze poze, koju i danas mnogi pamte po numerama „Daj gol“ ili „Pola grada zna, pola saznaće“, nakon nekoliko uspešnih albuma koje je producirao Dušan Bezuha, za četvrto izdanje angažovala je gitaristu, kompozitora, aranžera, snimatelja i producenta Vladu Negovanovića. Album, četvrti po redu trebalo je, kako je zabeležio Petar Janjatović u „Ilustrovanoj Yu Rock enciklopediji“, da se zove „Do jaja je“, a da na omotu da bude crtež muških genitalija, ali su na incijativu iz izdavačke kuće PGP RTS omot i naziv ploče promenili. I izlazi 1995. godine pod imenom „Da li si to ti?“.

Vlada Negovanović seća se za Nova.rs da je Željko Nikolić bio veoma cenjen u muzičarskim krugovima:

– Bio je jako talentovan, među svim muzičarima baš poznat. Znate, u mladosti je neko vreme proveo u Londonu i tamo se jako zagrejao za tamošnju muzičku scenu. Naročito je voleo bend Humble Pie. Uvek je insistirao na tome da muzika ima taj neki britanski naglasak. Sećate se i njihovih najpoznatijih pesama, kao što je Daj gol“, pa bile su navijačke, što je još jedan uticaj Engleske – priča Negovanović.

Pročitajte Preminuo Miša Aleksić, legendarni basista "Riblje čorbe" izgubio bitku sa korona virusom

Youtube Screenshot

 

Negovanović naglašava i da se od rokenrola ovde oduvek teško živelo, a ni Roze poze, uprkos uspesima, nisu bili izuzetak:

– Nikada nisu imali novca, i kad treba nešto uvek sam bio raspoložen da takvim bendovima pomognem. I poslednjih godina je Željko, kojeg su počeli da zezaju zglobovi na rukama, jako teško živeo. Nije bilo tantijema, a čak je bio prinuđen da proda svoju dragocenu gitaru. Ostala je, srećom, tu među nama, sačuvali smo je. Rekao mi je kada smo se poslednji put videli da ima artritis na rukama, da ga zglobovi toliko zezaju da više ne može da svira. Slab je bio zbog svega – s tugom konstatuje Negovanović.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading